Εβδομάδα Αθλητισμού (φωτος)

O KOA παρέθεσε σήμερα συνέντευξη τύπου για την για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού η οποία ξεκινά σήμερα και θα πραγματοποιηθεί σε 31 χώρες. Στην Κύπρο η δράση θα συνεχιστεί μέχρι της 30 Σεπτεμβρίου. Όλοι οι πολίτες δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις αθλητικές δράσεις.

Ακολουθούν οι ομιλίες από την σημερινή

διάσκεψη:

Ομιλία Δρ Κλέας Χατζηστεφάνου – Παπαέλληνα, Προέδρου ΔΣ ΚΟΑ

Εκ μέρους του ΚΟΑ σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή διάσκεψη τύπου η οποία γίνεται με αφορμή τη διοργάνωση της πρώτης ετήσιας Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος το Σεπτέμβριο του 2015 σε 31 χώρες της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή τυγχάνει της πολύπλευρης στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης μέσα από το Πρόγραμμα Erasmus +.

Η 7η Σεπτεμβρίου αποτελεί την επίσημη ημερομηνία έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Τη σημερινή ημέρα έχει επιλέξει και η Κύπρος ως αφετηρία των δράσεων και εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν σε όλη την Κύπρο ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού είναι να προωθήσει και ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα πολλαπλά οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και του αθλητισμού δίνοντας την ευκαιρία σε όλους ανεξαιρέτως τους ευρωπαίους πολίτες να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν δωρεάν σε διάφορες μορφές άσκησης.

Η Ευρωπαϊκή αυτή εκστρατεία, επιδιώκει να ανατρέψει την ανησυχητική τάση που προκύπτει από τη μειωμένη ενασχόληση των ευρωπαίων πολιτών με τη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό αλλά και να προωθήσει τον υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής, αξιοποιώντας υφιστάμενες πολιτικές και δράσεις, αλλά ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία δημιουργίας νέων δια-τομεακών συνεργιών και νέων δράσεων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Επιπρόσθετα, η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού συνάδει πλήρως με την ευρύτερη πολιτική του ΚΟΑ και της Πολιτείας για την παροχή ίσων ευκαιριών άθλησης σε όλους τους πολίτες αλλά και με τον στρατηγικό στόχο του ΚΟΑ να ανατρέψει τα ανησυχητικά αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρομέτρου για την Κύπρο που δείχνουν ότι το 54% των Κυπρίων δεν αθλείται καθόλου ενώ μόνο το 11% αθλείται σε τακτική βάση.

Όπως έγινε το 2013 και το 2014 με την εμπειρία που ο ΚΟΑ απεκόμισε ως Εθνικός Συντονιστικός Φορέας της ευρωπαϊκής αθλητικής εκστρατείας MOVE Week την οποία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία έτσι και τώρα θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με βάση αυτήν του την ιδιότητα ο ΚΟΑ είχε απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού και στο MOVE Week επιδιώκοντας και ενθαρρύνοντας την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων. Όλοι οι συνεργάτες μας του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της νεολαίας, του εργασιακού περιβάλλοντος, του εθελοντισμού και άλλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, οφείλουμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση και την αύξηση των ευκαιριών προς τους πολίτες σε ένα δραστήριο τρόπο ζωής.

Βασικοί πυλώνες και πυρήνας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού είναι 51 φορείς που συμμετέχουν εθελοντικά και αποτελούν την κινητήριο δύναμη αυτής της διοργάνωσης, τους οποίους και ευχαριστώ για την ανταπόκριση τους.

Ο μεγάλος ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει έχουν κατατάξει μέχρι στιγμής την Κύπρο στην πρώτη πεντάδα στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό δράσεων που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο της εκστρατείας και αυτό μας κάνει περήφανους. Στην Κύπρο θα διοργανωθούν συνολικά 138 δράσεις.

Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού θα μεταφέρουν οι Πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού. Πρόκειται για τρεις σημαντικές, ξεχωριστές και καταξιωμένες προσωπικότητες που με το αξιόλογο έργο τους και το ήθος τους μας κάνουν περήφανους τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Και οι τρείς τους σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό και αποτελούν πρότυπα. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, που αποδέχτηκαν την πρόταση μας.

Οι Πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού για το 2015 είναι:

- Η κα Ανδρούλλα Βασιλείου τέως Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Αθλητισμού. Η καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού είναι έργο της Κυρίας Βασιλείου.
- Η Καρολίνα Πελενδρίτου, Αθλήτρια Κολύμβησης και δυο φορές χρυσή Παραολυμπιονίκης και με παγκόσμιους τίτλους στο ενεργητικό της και
- Ο Παύλος Κοντίδης, Αθλητής Ιστιοπλοΐας και αργυρός Ολυμπιονίκης.
Οι δύο πιο πάνω αθλητές έθεσαν την Κύπρο στο χάρτη των Ολυμπιακών μεταλλίων, συγκαταλέγονται στην ελίτ των αθλητών παγκόσμια και έχουν εμπνεύσει τη νέα γενιά με τα επιτεύγματα τους.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για την πολύπλευρη στήριξη της στην προσπάθεια μας αλλά και για τη φιλοξενία της διάσκεψης τύπου στο Σπίτι της Ευρώπης.

Eκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας και στα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια παγκύπριας εμβέλειας, ΑΝΤ1, MEGA, ΡΙΚ και SIGMA που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και είναι χορηγοί επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού. Η βοήθεια σας είναι σημαντική και καθοριστική για να μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα σε κάθε σπίτι.

Σας ευχαριστώ ξανά ΟΛΟΥΣ που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα για να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα: #ΒΕ ACTIVE και Find Your Move που είναι και τα σλόγκαν της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού και του MOVE Week.

Κλείνοντας θέλω να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας να κάνουν την άσκηση τρόπο ζωής και να βρουν την άσκηση που τους ταιριάζει. Ας αξιοποιήσουμε όλοι τον αθλητισμό ως εργαλείο για μια καλύτερη και υγιέστερη κοινωνία.

Σας ευχαριστώ

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στη συνέντευξη τύπου για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού»

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την σημερινή συνέντευξη τύπου για την πρώτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, την νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κύριο στόχο έχει την προαγωγή του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας για την παιδεία και τον αθλητισμό, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο σ’ αυτή την πανευρωπαϊκή εκστρατεία. Στηρίζει και υιοθετεί την συγκεκριμένη διοργάνωση, ως ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του στον τομέα του αθλητισμού.Σε παράλληλη πορεία με τον Εθνικό Συντονιστή, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, θα οργανώσει τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες δραστηριότητες παγκύπρια.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,μέσα από τις δικές του δράσεις, ενεργοποιεί σε Παγκύπριο επίπεδο τον μαθητικό πληθυσμόκαι τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες, το προσωπικό των σχολικών μονάδων καθώς και μέρος των γονέων και κηδεμόνων.
Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος MOVEWEEK 2015, τα σχολεία όλων των βαθμίδων, για μία εβδομάδα, θα αποτελέσουν κυψέλες αθλητικής δημιουργίας μέσα από ένα πολύπλευρο και ελκυστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Πέρα από τις κεντρικές δράσεις, κάθε σχολική μονάδα θα έχει την αυτονομία να σχεδιάσει και δικές της δράσεις,προσαρμόζοντας το πρόγραμμα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές της. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέραν των 85 χιλιάδων μαθητών αναμένεται να κινητοποιηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Η περσινή καινοτομία με τίτλο «Άσκηση για καταπολέμηση του εργασιακού άγχους» αναμένεται ότι και φέτος θα έχει την ίδια ανταπόκριση και επιτυχία. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οργανώνει αθλητικές δράσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε Υπουργεία, στο κτίριο Προεδρίας, στο Δημαρχείο Στροβόλου καθώς και σε μεγάλους ιδιωτικούς οργανισμούς.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και όλους τους φορείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά μας και ενίσχυσαν με τη συμμετοχή τους την προσπάθεια για αθλητική αγωγή και υγεία των πολιτών μας.
Συγχαίρω τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, ο οποίος ως Εθνικός Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού και του MOVEWEEK, συντονίζει μια τόσο μεγάλη δια-τομεακή κινητοποίηση.
Καταλήγοντας εύχομαι κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του προγράμματος,με την ελπίδα να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας για τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα