Έβαλες καύσιμα από κατεχόμενα; 4 ευρώ πρόστιμο το λίτρο - Ποιους ελέγχουν

Για τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλει το Τελωνείο σε περιπτώσεις ανεφοδιασμού καυσίμων από τα κατεχόμενα, μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γιώργος Κωνσταντίνου Εκπρόσωπος του Τελωνείου.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε σε ποιους γίνονται οι έλεγχοι και πότε ερευνάται ένα ιδιωτικό όχημα.

Αρχικά ανέφερε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και συγκεκριμένα εμπορεύματα στόχους.

Μιλώντας για τα καύσιμα, ανέφερε ότι είναι ένα προϊόν το οποίο επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης. «Κατά κανόνα και σύμφωνα με τις πρόνοιες και τους κανόνες της πράσινης

γραμμής απαγορεύεται να μεταφερθεί από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές και ουσιαστικά αναφέρεται ότι δεν εφαρμόζονται οποιεσδήποτε απαλλαγές που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ταξιδιώτες που διακινούνται από χώρα σε χώρα».

Διαβάστε ακόμη: Τέταρτη αύξηση στις τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα σε ένα μήνα

Συμπλήρωσε ότι ο κανονισμός αφήνει ένα περιθώριο όσον αφορά αυτές τις απαλλαγές των φόρων κατανάλωσης για εμπορεύματα τα οποία περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των διερχομένων και δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, ούτε ξεπερνούν τα 260 ευρώ. «Οπότε τα καύσιμα δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία γιατί δεν μπορούν να μπορούν στις προσωπικές αποσκευές των επιβατών».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων που γίνονται τώρα αφορά κυρίως τα εμπορικά οχήματα όπως φορτηγά, ρυμουλκά, ημιφορτηγά, ταξί, λεωφορεία και διάφορα άλλα εμπορικά οχήματα. Όσον αφορά τους ιδιώτες ανέφερε ότι ελέγχονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν υπάρξουν πληροφορίες ότι η μεταφορά στα κατεχόμενα γίνεται καθημερινά 2-3 φορές τη μέρα μεταφέροντας καύσιμα για να εφοδιάσει άλλους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα από το Τελωνείο να κάνει αυτούς τους ελέγχους. Ο στόχος μας δεν είναι οι ιδιώτες».

Διαβάστε επίσης: Τα εμπορεύματα από κατεχόμενα που επιτρέπεται-απαγορεύεται να μπουν στην ΚΔ

Ακόμη, εξήγησε ότι ο έλεγχος για την επαλήθευση του ανεφοδιασμού από τα κατεχόμενα γίνεται με τη μέτρηση του δείκτη καυσίμων κατά την είσοδο, των χιλιομέτρων και της ώρα διέλευσης. «Αυτές οι πληροφορίες δίνονται στα σημεία εξόδου και αν επιβεβαιωθεί ότι έχει βάλει καύσιμα από τα κατεχόμενα τότε θα επιβληθούν οι συγκεκριμένες κυρώσεις».

Πρόσθεσε ότι το πρόστιμο είναι 4 ευρώ το λίτρο. «Ο στόχος είναι τα εμπορικά οχήματα. Ολόκληρη τη βδομάδα λένε ότι το Τελωνείο τους έχει στοχοποιήσει όλους και εμποδίζει τις μετακινήσεις. Σε καμία περίπτωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα