Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος νάρκοτεστ

Η υιοθέτηση του ελέγχου νάρκοτεστ από την καινούργια χρονιά προκύπτει ύστερα από συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να αυξηθεί η ασφάλεια στην οδήγηση, δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους Στέλιος Γιαννόπουλος. «Πρέπει να ξέρουμε ότι περίπου το ένα τρίτο αφύσικων θανάτων που οφείλονται σε ναρκωτικά , εμπλέκονται μέσα τροχαία ατυχήματα. Το 10% των ατυχημάτων που εξετάζονται από το Γενικό Χημείο του Κράτους αφορούν σε επήρεια ναρκωτικών. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε.

Μιλώντας

στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Γιαννόπουλος είπε πως το μηχάνημα έχει αγοραστεί με την συνεισφορά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας και θα μπορέσει να ανιχνεύσει μια μεγάλη γκάμα ναρκωτικών. Το κράτος, σύμφωνα με τον ίδιο έχει αγοράσει δυο τέτοια μηχανήματα τα οποία είναι αμερικανικής κατασκευής . Το πρώτο αφορά τις ανάγκες του νάρκοτεστ και το δεύτερο για τις ανάγκες ανίχνευσης φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων. Κάθε ένα κόστισε 350 χιλιάδες ευρώ.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργείας, είπε πως το μηχάνημα έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει όλη την γνωστή γκάμα ναρκωτικών αλλά ακόμη και την άγνωστη. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι θα ανιχνεύονται τα οπιοειδή, οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη, κανναβιδοειδή, το crytal ice, το ecstasy κ.α

«Αρχικά θα γίνεται μια προκαταρκτική ανίχνευση από την Αστυνομία και αν το δείγμα είναι θετικό, τότε έρχεται στο Γενικό Χημείου του κράτους για θετική επιβεβαίωση», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει το πώς θα θεωρείται ότι κάποιος είναι όντως υπό την επήρεια ναρκωτικών, αφού ορισμένα εξ αυτών εξαφανίζονται γρήγορα από τον οργανισμό ενώ κάποια άλλα όχι, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε «Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος όπου η ανίχνευση θα γίνεται στο σάλιο αφού με αυτό τον τρόπο είναι εφικτή η ανίχνευση της πρόσφατης χρήσης νακρωτικών. Αντιθέτως, στα ούρα και στο αίμα μπορεί το ναρκωιτκό να το έχεις πάρει κάποιος πριν από τρεις ή τέσσερεις μέρες και να είναι ακόμη ανιχνεύσιμο.Συνεπώς δεν θα μπορεί να συσχετιστεί με την οδήγηση.

«Το μηχάνημα παραλήφθηκε επίσημα στο Γενικό Χημείο εδώ και περίπου τρεις βδομάδες και ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση του προσωπικού και επίσης η επικύρωση της μεθόδου ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για να εξετάζουμε δείγματα περί τα τέλη του χρόνου», είπε προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση θα γίνει από ξένους εμπειρογνώμονες.

Keywords
Τυχαία Θέματα