Έτσι φοροδιαφεύγουν όσοι ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα Κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα κατεχόμενα υπάρχει οικοδομικός οργασμός πάνω σε περιουσίες ελληνοκυπρίων από διάφορες εταιρείες, με μεγαλύτερη και με διαφορά από όλες την Αφίκ Γκρουπ, η οποία έχτισε 8870 οικιστικές μονάδες σε τεράστιες εκτάσεις στο Τρίκωμο, το Μπογάζι και την Καρπασία. Το θέμα αποκαλύφθηκε το προηγούμενο διάστημα από τον τουρκοκυπριακό τύπο.

Ιδρυτής της Αφίκ Γκρουπ είναι ο τουρκο-ισραηλινός Σιμόν Αϊκούτ, κάτοχος υπηκοότητας του ψευδοκράτους, και διευθυντής της εταιρείας και κάτοχος επίσης υπηκοότητας του ψευδοκράτους είναι ο Γιακόβ Αφίκ, ο οποίος είναι ισραηλινής καταγωγής με πορτογαλικό διαβατήριο

και κάτοχος μόνιμης άδειας παραμονής από το 2020 στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμη: Κύκλωμα εταιρειών πίσω από τον σφετερισμό Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Η Αφίκ Γκρουπ έχει στημένο δίκτυο συνεργατών με Ελληνοκύπριους και στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι αναλαμβάνουν στην ουσία να γίνει πράξη το ξεπούλημα της κάθε περιουσίας, μακριά από κάθε επίσημη αρχή της Αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με απλά λόγια, η Αφίκ Γκρουπ έχει στο στόχαστρο κυρίως όσους Ε/κ προσέφυγαν στη λεγόμενη επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, και αφού τους προσεγγίζει, υπογράφει μαζί τους συμφωνητικά ώστε να εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας από το ψευδοκτηματολόγιο, και να καταβάλει το συμφωνηθέν ποσό στους πρόσφυγες. Αυτό το ποσό δεν φορολογείται.

Αρμόδια πηγή του Τμήματος Φορολογίας δήλωσε στο Σίγμα ότι «οποιαδήποτε πώληση περιουσίας δεν γίνει με την νομότυπη διαδικασία, δηλαδή να περάσει από το Κτηματολόγιο και τα άλλα αρμόδια εμπλεκόμενα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αδύνατο να ελεγχθεί ώστε ο πωλητής να υπόκειται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών».

Είναι σαφές ότι όσοι ξεπουλούν περιουσίες στα κατεχόμενα, το κάνουν γνωρίζοντας ότι φοροδιαφεύγουν και αφού τα χρήματα τους κατατεθούν σε τράπεζα του ψευδοκράτους, τα μεταφέρουν σε λογαριασμούς που τούς ανήκουν στο εξωτερικό.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι αυτή η υπόθεση διερευνάται. Το ΣΙΓΜΑ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι έρευνες σε αυτό το στάδιο επικεντρώνονται στις αναπτύξεις της Αφίκ Γκρουπ στα κατεχόμενα, αλλά και την ευρύτερη δράση του Γιακόφ Αφίκ, αλλά και Ελληνοκυπρίων και άλλων συνεργατών του και στις ελεύθερες περιοχές.

Ελέγχουν μέσω του διαδικτύου τις περιοχές ανάπτυξης του ομίλου Αφίκ στα κατεχόμενα, και ακολούθως μέσω τοπογραφικών σχεδίων του κτηματολογίου: πρώτον βρίσκουν πόσα και ποια τεμάχια γης από αυτά που αναπτύχθηκαν ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, σε ποιους, και δεύτερον και κυριότερο εάν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και πούλησαν την περιουσία τους ή αν πρόκειται για σφετερισμό. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα και από ποιους, ώστε να διωχθούν.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με την δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών στο ΣΙΓΜΑ δεν διαρρέουν το παραμικρό, μέχρι οι έρευνες αυτές να ολοκληρωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα