Ετοιμη η Αιγυπτος για εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης

Η αιγυπτιακή πλευρά είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο ακέραιο το Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπεγράφη χθες, για Συνεργασία στο Στρατιωτικό και Αμυντικό Τομέα μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγός Sedky Sobhy, ο οποίος, είπε,

επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους τομείς.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, και κατά τη διάρκεια της συνάντησης προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στη χώρα του και τη συμβολή που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σ’ αυτή την προσπάθεια. Αναφέρθηκε επίσης στις εν εξελίξει βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο.

Κατά τη συνάντηση, και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις διαχρονικά άριστες σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου, που όπως τόνισε, έλαβαν σημαντική ώθηση τον τελευταίο καιρό.

Εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά εκτίμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη στήριξη της Αιγύπτου στο κυπριακό πρόβλημα και στην ανάγκη για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ευχαρίστησε εξάλλου για τις προσπάθειες που καταβάλλει η φίλη χώρα στους κόλπους του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για αποτροπή ενεργειών, οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυσή του, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το κλειδί για την εξεύρεση λύσης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.

Τέλος, οι κ. Ομήρου και Στρατηγός Sobhy, αφού συζήτησαν το πρόβλημα της τρομοκρατίας που μαστίζει την ευρύτερη περιοχή, εξέφρασαν την αμοιβαία βεβαιότητα ότι οι κοινοβουλευτικές σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου θα βρεθούν και πάλι σε πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα