Ετοιμάζουν γραπτές εισηγήσεις τα κόμματα

Σε πλήρη διαβουλευτική δράση το πολιτικό σκηνικό για εξελίξεις στο εθνικό θέμα
Περί τα τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, οπόταν θα είναι γνωστή και η ατζέντα των συναντήσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί

Παρά την είσοδο στην… παραλυτική ραστώνη του Αυγούστου, σε πλήρη διαβουλευτική δράση βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό, μετά την προχθεσινή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη,

για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χθες βράδυ οι «Τομές στα Γεγονότα» του Sigma, τα πολιτικά κόμματα ετοιμάζουν γραπτές εισηγήσεις, τις οποίες θα υποβάλουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έχοντας ταυτόχρονα εντοπίσει σημεία διαφωνίας αλλά και συγκλίσεων, επί των στοιχείων της ενημέρωσης, αφού η διαδικασία εισέρχεται στο κρισιμότερο ίσως στάδιο, με επτά συναντήσεις των ηγετών πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο αυτό, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται και οι πρώτες επισκέψεις κομμάτων στο Προεδρικό για μελέτη των εγγράφων των συνομιλιών, ως αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας για συλλογικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την εις βάθος ενημέρωση των κομμάτων με 27σέλιδο έγγραφο, αναμένει από τους πολιτικούς αρχηγούς τις προτάσεις τους για τα επιμέρους θέματα διαφωνιών, κάτι «που επιζητεί πριν από τις εφτά πολύ σημαντικές συναντήσεις το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου».

Καλεί, ταυτόχρονα, τις πολιτικές δυνάμεις, παρά τις παρατηρούμενες διαφορές, να επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας εποικοδομητικά την προσπάθεια διαχείρισης του εθνικού προβλήματος.
Εν τω μεταξύ, η πρώτη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Αυγούστου, οπόταν θα είναι γνωστή και η ατζέντα των συναντήσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί, που θα καθοριστεί από τους διαπραγματευτές.

Ξεκάθαρο μήνυμα για ασφάλεια
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία, σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία, διαμηνύει ότι στο θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων δεν θα δεχθεί κανένα συμβιβασμό ή συμψηφισμό πέρα από τις κόκκινες γραμμές της, που είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των στρατιωτικών εγγυήσεων και η άμεση αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Χθες, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο ηρώων και πεσόντων στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στο Μενεού, τόνισε πως «είναι αδιανόητη μια λύση με τουρκικές εγγυήσεις για ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξίσου αδιανόητο είναι να παραμένουν εδάφη μας υπό κατοχήν και να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των εκτοπισμένων με τη βία συμπατριωτών μας.

Οι συγκεκριμένες αυτές θέσεις μας τεκμηριώνονται ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά την ορθότητά τους με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και ισχυροποιούν τα μέγιστα τη θέση μας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση του Κυπριακού με τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων κατοχής», υπογράμμισε.

Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση για όλους μας, και προϋπόθεση ευόδωσης του δύσκολου αγώνα μας είναι η στήριξη της κοινωνίας στις προσπάθειες για τη λύση του και την απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή.

Ο κ. Φωτίου τόνισε πως «ο παραλογισμός της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί», προσθέτοντας ότι «το ίδιο πρέπει να τερματιστούν και οι ηγεμονικές και ακραίες αντιλήψεις που είναι ξένες προς τις πραγματικότητες του σήμερα».

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε πως «είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και από τις μέλλουσες γενεές, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας μας».

Αξιοποίηση των γεωπολιτικών εξελίξεων
Την ανάγκη να αξιοποιήσουμε σε βάθος όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο διεθνές σκηνικό, τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις νέες ενεργειακές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να πάρουμε τις ορθότερες των αποφάσεων, υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων της τουρκικής εισβολής, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, στη Λεμεσό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπέδειξε, πρέπει όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας με σύνεση και ορθολογισμό, προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον του Ελληνισμού σε μια εποχή αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, σε μια εποχή που, όπως έχει καταδειχθεί και από τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία, ποσώς πρέπει να υποτιμούνται, ούτε οι κίνδυνοι αλλά ούτε βεβαίως και οι προοπτικές.

Έχουμε ευθύνη, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, να αποκαταστήσουμε την ιστορική μας συνέχεια στην κατεχόμενη γη μας, διαβεβαιώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται για ένα μέλλον ελευθερίας, ειρήνης και προκοπής για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε, επίσης, πως συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση της θυσίας των ηρώων μας, για τη δικαίωση και τη λύτρωση της πατρίδας μας, και υπέδειξε πως «κουβαλούμε μια βαριά κληρονομία και μιαν ανεξόφλητη ιστορική επιταγή, την επιταγή της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας σε συνθήκες ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης για όλους τους κατοίκους του νησιού».

Ο διεθνής παράγοντας να πιέσει την Τουρκία
Ωστόσο, υπογράμμισε, για να γίνει αυτό κατορθωτό, θα πρέπει η Τουρκία, «πέρα από τις ρητορικές διακηρύξεις», να επιδείξει πραγματική βούληση, η οποία να αποτυπωθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ειδικότερα στα κρίσιμα εκείνα θέματα, όπως είναι οι εγγυήσεις, η ασφάλεια, το εδαφικό.

Κάλεσε, δε, τη διεθνή κοινότητα και όλους τους διεθνείς παράγοντες που ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, να επικεντρώσουν την επιρροή και τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της Άγκυρας, εκφράζοντας παράλληλα τη δεδομένη επιθυμία και βούληση της πλευράς μας για λύση του Κυπριακού.

Συνειδητή επιλογή υπέρ της αλήθειας
Εξάλλου, στην υπόδειξη ότι η διαχείριση του εθνικού μας θέματος, αλλά και η εξίσου υπεύθυνη διαχείριση της οικονομίας επιβάλλουν μια συνειδητή επιλογή υπέρ της αλήθειας αντί των εύηχων και ανέξοδων συνθημάτων, προέβη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα στις μάχες Τηλλυρίας 1964 Γιαννάκη Π. Ταλιώτη, που έγινε χθες στη Γεροσκήπου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «οφείλουμε σήμερα να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων», προσθέτοντας πως μόνο με αυτόν τον τρόπο «θα βρούμε το σθένος για να λάβουμε δύσκολες, αλλά τολμηρές, σωστές και ωφέλιμες αποφάσεις».

Mόνον έτσι, σημείωσε, θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις αλλά και θα διασφαλίσουμε, όπως είπε, «την κρατική και εθνική μας υπόσταση, και θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με επάρκεια και αξιοπιστία κρίσιμα εθνικά ζητήματα, και μόνον έτσι θα εκπληρώσουμε το δικό μας χρέος σ’ αυτούς που σήμερα μας ατενίζουν από το πάνθεον των ηρώων».

Keywords
Τυχαία Θέματα