Ετοιμάζει απάντηση στην πρόκληση των "δασμών" το Προεδρικό

Με διπλωματικά διαβήματα θα απαντήσει η Λευκωσία στη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος, το οποίο υλοποιώντας την απόφασή του, έθεσε χθες σε εφαρμογή το μονομερές μέτρο επιβολής λεγόμενων «δασμών» σε προϊόντα, που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια, που μεταφέρεται εδώ και 43 χρόνια, μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, βάσει της Συμφωνίας της Γ΄ Βιέννης.

Μόνο φάρμακα και ιατρικές προμήθειες για τους εγκλωβισμένους μετέφερε χθες το φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών στο Ριζοκάρπασο.

Θα εγερθεί

θέμα και ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της εξέτασης της 4ης Διακρατικής.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, θα έχει στις 13.30 σύσκεψη με τους Κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων περιοχών στα κατεχόμενα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να εξετασθούν τρόποι στήριξης των εγκλωβισμένων στην Καρπασία.

Θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα, που δημιουργείται στους εγκλωβισμένους από την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος, κατά τρόπο, όμως, που δεν θα καταβάλει το νόμιμο κράτος οποιαδήποτε τέλη σε ένα παράνομο καθεστώς ξεκαθάρισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε, ήδη, το θέμα υπόψη του ΓΓ του ΟΗΕ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Θα γίνουν, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανάλογες καταγγελίες και διαβήματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. και όχι μόνο.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες, για πρώτη φορά, και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή δήλωση παραδέχθηκε την αδυναμία του να διαχειριστεί ανάλογα σημαντικά ζητήματα στα κατεχόμενα.

Επί της ουσίας, ωστόσο, δεν έδειξε να διαφοροποιείται από τη θέση της ψευδοκυβέρνησης ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα