Εθνικό Συμβούλιο και διάγγελμα μετά το ναυάγιο της Ελβετίας

Συνέρχεται στις 10:00 το Εθνικό Συμβούλιο σε μια συνεδρία κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Σώμα για όλα όσα έγιναν στο Crans- Montana της Ελβετίας.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει και τον κυπριακό λαό.

Σύμφωνα με ανάρτησή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Crans-Montana,

και το αδιέξοδο στο οποίο εισήλθαν οι διαπραγματεύσεις.

Στο Εθνικό Συμβούλιο θα τεθούν τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και η έναρξη των γεωτρήσεων από την TOTAL την ερχόμενη Τετάρτη.

Επίσης, με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό θα συγκλεισθεί στις 17:00 στην Αθήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την Προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται στην Κύπρο για να συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση ζητήματα συντονισμού ενεργειών, μετά και το ναυάγιο των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο.

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ο οποίος στις 18:30 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


Αύριο ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το άδοξο τέλος στο οποίο κατέληξαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στη Λευκωσία οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τεντώνει το σκοινί και εκτός από Σχέδιο Β' τώρα μιλά και για σχέδιο Γ.

Με τον πιο επίσημο τρόπο η Άγκυρα διαγράφει όλα τα χρόνια συζήτησης του κυπριακού στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ και βάζει στο τραπέζι νέα δεδομένα.

Η Τουρκία και πάλι θα συνεχίσει να συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού με διαφορετικές παραμέτρους.

Αναμένουμε, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, την ίδια στάση από όλες τις πλευρές. Σε περίπτωση που δεν γίνει αναμφίβολα θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το σχέδιο Β και το σχέδιο Γ».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την «Σημερινή της Κυριακής» ο κ. Τσαβούσογλου με τις ευλογίες του Ερντογάν έκανε κίνηση που δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή προέβλεπε:

1. Κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων υπό προυποθέσεις.
2. Μερική αποχώρηση του κατοχικού Στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα