Εσπερινές Τεχνικές Σχολές-Σεμινάρια FoodPrint: «τέρμα στη σπατάλη τροφίμων»

Τη σημασία της μείωσης της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι και στο χώρο εργασίας ανέδειξε η εκστρατεία FoodPrint σε σειρά σεμιναρίων – εργαστηρίων στις Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΤΕΕ), Προγράμματα Δια Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΠΔΒΕΕΚ) και τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) σε όλη την Κύπρο.

Τα σεμινάρια έγιναν στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ) και

το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, από την 1η μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου και σε αυτά συμμετείχαν τριτοετείς σπουδαστές των ξενοδοχειακών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, τα σεμινάρια έγιναν στις ΕΣΤΕΕ και ΠΔΒΕΕΚ Λάρνακας (1/2), Παραλιμνίου - Αμμοχώστου (3/2), Λευκωσίας (7/2), Πάφου (8/2) και Πολεμιδιών – Λεμεσού (9/2).

Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνεται στη δημόσια εκπαίδευση. Τον περασμένο Νοέμβριο έγιναν ανάλογα σεμινάρια στους σπουδαστές των ΜΙΕΕΚ της ΔΜΤΕΕΚ.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από το σοβαρό πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Κύπρο. Οι εκπαιδευτές FoodPrint παρουσίασαν έρευνες και συγκριτικά στοιχεία της εκστρατείας που για πρώτη φορά διεξάγονται στην Κύπρο, υπό το πρίσμα των νέων στόχων που θέτει η ΕΕ για μείωση των αστικών αποβλήτων. Προβλήθηκαν τα ενημερωτικά βίντεο της εκστρατείας και έγινε επίσης παρουσίαση της πρώτης Πλατφόρμας Συνεργασίας στην Κύπρο για την προσφορά άθικτων τροφίμων σε ευάλωτες ομάδες και κοινωφελή ιδρύματα.

Τα Προγράμματα ΕΣΤΕΕ και ΠΔΒΕΕΚ σκοπό έχουν:

*        Τη συνεχή επιμόρφωση του τεχνικού προσωπικού ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

*        Την παροχή της ευκαιρίας στους πολίτες να αποκτήσουν επιπρόσθετα προσόντα που θα τους βοηθήσουν στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας ή στην επαγγελματική και προσωπική τους ανέλιξη

*        Την παροχή ευκαιριών σε άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο, Λύκειο ή Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για να αποκτήσουν γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

*        Την παροχή κοινωνικής προσφοράς και ευκαιριών «Δια Βίου Μάθησης» σε άτομα που τους ενδιαφέρει η συνεχής επιμόρφωση και εμπλουτισμός των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.

Τα προγράμματα των ΕΣΤΕΕ και ΠΔΒΕΕΚ παρέχονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Πάφο και λειτουργούν τέσσερις (4) ημέρες την εβδομάδα, από τις 17:30 μέχρι τις 21:00.  Οι απόφοιτοι των ΕΣΤΕΕ και ΠΔΒΕΕΚ αποκτούν προσόντα για να εργαστούν σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.

Οι συμμετέχοντες μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες και ανέπτυξαν ιδέες με βάση τις καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν για το τί θα μπορούσαν να κάνουν για καλύτερη διαχείριση των τροφίμων, αποφυγή της σπατάλης και αλλαγή κουλτούρας στο σπίτι και στην εργασία τους.

182 κιλά ανά άτομο η σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο

Στην Κύπρο με βάση τις έρευνες, η σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά ανέρχεται στα 182 κιλά κάθε χρόνο ανά άτομο, δηλαδή περίπου μισό κιλό την ημέρα! Αυτό θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθεί και να καταναλωθεί, εξοικονομώντας χρήματα, προστατεύοντας το περιβάλλον και προσφέροντας σε εκείνους που έχουν ανάγκη.

Η συνεργασία της ομάδας FOODPrint με το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση του.

Περισσότερες πληροφορίες: 22875561 – [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα