Εσωτερικό ζήτημα η δικαστική διαδικασία κατά του Πουζδεμόντ

Η δικαστική διαδικασία, αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Κάρλες Πουζδεμόντ, είναι αποκλειστικά και μόνο εσωτερικό ζήτημα Κρατών - Μελών και ειδικότερα των ισπανικών και βελγικών Αρχών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Άννικα Μπράιτχαρτ.

Η εκπρόσωπος παρέπεμψε όλα τα σχετικά με το ένταλμα εναντίον του Πουζδεμόντ ερωτήματα στις βελγικές Αρχές και τόνισε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της Κομισιόν για την πρωτοκαθεδρία του ισπανικού συντάγματος επί του ζητήματος. Παρέπεμψε, επίσης, στις επίσημες δηλώσεις του Προέδρου

της Κομισιόν και άλλων κοινοτικών αξιωματούχων για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τους κανόνες για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, οι βελγικές Αρχές έχουν 60 μέρες από την επίδοση του εντάλματος για να εκδώσουν τον Πουζδεμόντ, εκτός και αν ο ίδιος ζητήσει επιτάχυνση της έκδοσης στις 10 μόλις μέρες ή ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Σημειώνεται ότι η μόνη υπάρχουσα νομολογία για την άρνηση έκδοσης είναι οι συνθήκες στις φυλακές. Δεν συντρέχει, δε, η προϋπόθεση της ύπαρξης πρόβλεψης για παρόμοια αδικοπραξία στο εγχώριο δίκαιο του κράτους μέλους που θα εκτελέσει το ένταλμα (στην περίπτωσή μας το Βέλγιο). Νομικοί κύκλοι στο Βέλγιο, αμφισβητούν, δε, ότι στην περίπτωση Πουζδεμόντ υπάρχει λόγος μη έκδοσης, στη βάση πολιτικών πράξεων ή θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα