Ερντογάν: «Θα γίνουν βήματα με τη Σ. Αραβία – Δεν κάνουμε πίσω στη Λιβύη»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από ΗΑΕ, και για τα άλλα ανοίγματα που επιδιώκει σε διπλωματικό επίπεδο.

Έκανε λόγο για θετικό διάλογο με τη Σαουδική Αραβία, αλλά βήματα θα γίνουν αργότερα, όπως είπε.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν εξακολουθεί να ελπίζει σε μια συνάντηση με Ζελένσκι και Πούτιν

Χαιρέτισε την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ισραήλ για άλλη μια φορά, ενώ όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη

εξέφρασε για πρώτη φορά επισήμως την άποψη ότι πρέπει να διεξαχθούν ξανά εκλογές.

«Συνεχίζουμε το θετικό διάλογο με τη Σαουδική Αραβία. Θέλουμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα την επόμενη περίοδο. Θέλουμε να αναπτύξουμε αυτή τη διαδικασία με τη Σαουδική Αραβία προς μία θετική κατεύθυνση.

Είχαμε επίσης κάποια θετικά τηλεφωνήματα με τον πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Χέρτζογκ με διάφορες αφορμές. Έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη χώρα μας το Μάρτιο. Φυσικά, καλωσορίζουμε αυτήν την επίσκεψη. Ελπίζω ότι ένα τέτοιο βήμα μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα θα είναι καλό για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ»

Λιβύη: Με όλους τα πάμε καλά εκεί, αλλά πρέπει να γίνουν ξανά εκλογές

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στη Λιβύη αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στη Λιβύη ό,τι υποστήριξη μπορούμε. Το θέμα είναι να υπάρξει εξέλιξη σε επίπεδο ηγεσίας στη Λιβύη ή να δοθεί υποστήριξη να διεξαχθούν εκλογές που θα εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό μέλλον και μία  ευημερία στον λιβυκό λαό. Προτιμάμε το δεύτερο. Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές, ώστε με αυτές τις εκλογές, ο λιβυκός λαός να έχει την κυβέρνηση που πραγματικά θέλει. Αυτό ψάχνουμε αυτή τη στιγμή.

Φυσικά, η απόπειρα κατά του κ. Ντμπεϊμπά είναι λυπηρή. Από την άλλη, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του κι ο Φετχί Μπασάγα. Οι σχέσεις μας με τον Φετχί Μπασάγα είναι καλές. Από την άλλη, τα πάμε καλά και με τον Ντμπεϊμπά. Επιπλέον, έχουμε καλές σχέσεις με τον Χαλίντ Αλ Μίσρι. Το όλο θέμα είναι ποιον θα επιλέξει ο λιβυκός λαός εδώ, πώς θα το κάνει. Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό. Αλλά υπάρχει μια λογική στην προσωρινή κυβέρνηση εδώ. Στη λογική της προσωρινής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση για ενάμιση χρόνο. Δεν νομίζω ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι σωστή για τη Λιβύη. Πρέπει να διεξαχθούν αξιοπρεπείς εκλογές εδώ, ώστε η Λιβύη να κάνει ένα μακροπρόθεσμο βήμα με μια ισχυρή κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα