Ερντογάν: Αθώος ο Ατίλα στο δικαστήριο των ΗΠΑ

«Η εν εξελίξει δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ έχει ήδη αποδείξει πως ο πρώην Τούρκος τραπεζίτης Χακάν Ατίλα είναι αθώος σχετικά με την κατηγορία της παραβίασης των Αμερικανικών κυρώσεις στο Ιράν, αλλά το δικαστικό σώμα δυσκολεύεται να εκδώσει την ετυμηγορία του», δήλωσε ο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την Χουριέτ.

«Είμαι της γνώμης ότι συνειδητοποίησαν πως ο Ατίλα δεν είναι ένοχος και πιστεύω ότι και το Δικαστήριο το έχει δει.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να εκδώσουν την απόφασή τους εξαιτίας κάποιου είδους αβεβαιότητας», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την περιοδεία τους στην Αφρική.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Δικαστήριο στη δίκη της Νέας Υόρκης θα συνεχίσει τις συζητήσεις στις 3 Ιανουαρίου πριν ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση, με την ελπίδα ότι ο Ατίλλα, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος στην κρατική τράπεζα Halkbank της Τουρκίας, θα παραδεχθεί ότι δεν είναι ένοχος.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση στη Νέα Υόρκη αφορά στον ρόλο της Halkbank στην αποφυγή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για το Ιράν μέσω εμπορίου χρυσού για πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με μεσολαβητή τον τουρκο-ιρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ.

Ο Ατίλα έγινε ο μοναδικός εναγόμενος στο δικαστήριο, αφού ο Ζαράμπ, σύμφωνα με την Xουριέτ, συνεργάστηκε με εισαγγελείς των ΗΠΑ και κατέθεσε για τις επιχειρήσεις του στην Τουρκία στις αρχές του 2010. Συνελήφθη από την αστυνομική αρχή των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2016 στο Μαϊάμι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στην σύγκλιση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) για το θέμα της Ιερουσαλήμ

«Η συμμετοχή [των χωρών] στη διάσκεψη κορυφής θα μπορούσε να είναι σε υψηλότερο επίπεδο. Μας λύπησαν μερικές χώρες του Αραβικού Συνδέσμου που δεν έβαλαν την καρδιά και την ψυχή τους σε αυτό το θέμα», είπε προσθέτοντας «Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Ισλαμικών Υποθέσεων της. Αυτό, φυσικά, είναι σημαντικό, αλλά ένα υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής θα ήταν πολύ καλύτερο.»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης έτσι ώστε να ενεργεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα