Έρευνα ΥΠΕΣ: Οι γεννήσεις, οι αλλοδαποί και τα ανησυχητικά ποσοστά

Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στο δημογραφικό ζήτημα σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, στην απογραφή του 2021 για την υπογεννητικότητα, το σύνολο του πληθυσμού των ελευθέρων περιοχών ήταν 918.100 άτομα. Από αυτά οι Κύπριοι ήταν 723.800 και οι αλλοδαποί ήταν 193.300, ποσοστό δηλαδή 9,2%.

Όσον αφορά τις γεννήσεις την τελευταία δεκαετία η Κύπρος είχε περίπου από 10.000 με 10.500.

Οι γεννήσεις από δύο

γονείς Κύπριους κατέγραψαν μείωση 4%, ενώ οι γεννήσεις από δύο γονείς μη Κύπριους κατέγραψαν αύξηση 7%.

Στην απογραφή του 2022, οι δύο γονείς Κύπριοι έκαναν παιδιά 52% και οι δύο γονείς μη Κύπριοι 29%, σχεδόν δηλαδή το ένα τρίτο.

Σύμφωνα με απογραφή του 2012, το σύνολο των θανάτων που καταγράφηκαν στις ελεύθερες περιοχές είναι 5.935, δηλαδή το 55% των γεννήσεων. Από αυτούς οι 5.166 ήταν Κύπριοι, ενώ οι 769 ήταν αλλοδαποί.

Το 2022, το σύνολο των θανάτων σκαρφάλωσε στους 7.438, δηλαδή το 70% των γεννήσεων. Οι Κύπριοι που έφυγαν από τη ζωή ήταν 6.505 και οι αλλοδαποί 933.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου, φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα στο δημογραφικό ζήτημα και στο θέμα του πληθυσμού, που αποτυπώνεται και από τους αριθμούς που παρουσιάζονται στις κάρτες.

Σημείωσε ότι, υπάρχουν διάφορα ζητήματα και οικονομικά και κοινωνικά που πρέπει να απασχολήσουν για τους λόγους που τα σημερινά ζευγάρια δεν επιλέγουν να αποκτήσουν πολλά παιδιά. «Είναι ίσως και τα εργασιακά θέματα και η καριέρα του καθενός, κάποια αλλαγή στις προτεραιότητες που έχουν σήμερα οι νέοι, οπότε επιλέγουν μικρότερο αριθμό παιδιών», είπε.

Με την σειρά του ο οικονομολόγος, Ιωάννης Τελώνης είπε ότι δυστυχώς υπάρχουν και πιο σοβαρές επιπτώσεις. «Αν πέσεις κάτω από το 2,1 κινδυνεύσεις με αφανισμό. Οι Ιταλοί ειδικά είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό, καθώς έχει υπολογιστεί ότι μέχρι το τέλος του αιώνα μπορεί να μην υπάρχουν Ιταλοί, αν συνεχίσει ο ρυθμός γεννήσεων τους στα σημερινά επίπεδα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι, το θέμα είναι πραγματικά σοβαρό και πρέπει να ενσκήψουμε πάνω του. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό και η Ελλάδα έχει το ίδιο πρόβλημα και οι Ιταλία το ίδιο. «Οι οικονομίες οι δικές μας έχουν το γνώρισμα ότι έχουν αναπτυχθεί και πλέον οι ανάγκες οι κοινωνικές μεγαλώνουν, τα νεαρά ζευγάρια ενώ πριν πενήντα χρόνια θα έμενα με την οικογένεια τους και θα τεκνοποιούσαν και σιγά σιγά θα έκτιζαν σπίτι, πλέον είναι προϋπόθεση να έχω το δικό μου σπίτι για να δημιουργήσω την δική μου οικογένεια.

Διαβάστε επίσης: Πάφος: Νεκρός σκύλος μετά από τοποθέτηση παγίδας – Καταζητείται 56χρονος

Keywords
Τυχαία Θέματα