Έρευνα: Θετικά αποτιμάται ο χειρισμός στην κρίση της ΑΟΖ

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρουσιάζει το Γ' μέρος μετεκλογικής ερευνάς της IMR, που πραγματοποιήθηκε τον τρέχοντα μηνά, με δείγμα 800 ατόμων, για λογαριασμό του γραφείου μελετών "Ονήσιλος".

Συγκεκριμένα η συντριπτική πλειοψηφία των πολίτων, με ποσοστό 83%, θεωρούν ότι ήταν αναμενόμενες οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ μόλις 17% εκφράζει έκπληξη για αυτές.

Το 80% των ερωτηθέντων

πιστεύει επίσης, πως ούτε για την κυβέρνηση ήταν έκπληξη τα όσα διαδραματίστηκαν στην οικονομική αποκλειστική μας ζώνη.

Πάντως οι πολίτες, με ποσοστό 65% αποτιμούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίση που προέκυψε στην ΑΟΖ. Το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ με ποσοστό 92%. Ακολουθεί η ΕΔΕΚ με 70%, το ΔΗΚΟ με 65% και το ΑΚΕΛ με 40%. Πιθανές αίτιες για τη θετική αποτίμηση των χειρισμών της Λευκωσίας θεωρούνται η περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση και το ενδεχόμενο ο κόσμος να μην θέλει τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Η άποψη ότι η κρίση στην ΑΟΖ θα μπορούσε να αλλάξει τα αποτελέσματα των προεδρικών, εάν αυτή συνέβαινε πριν τις εκλογές φαίνεται να καταρρίπτεται. Το 95% δηλωνει ότι σε καμία περίπτωση θα άλλαζε την επιλογή του, ενώ μόλις 4% θα ψήφιζε διαφορετικά.

Την ίδια στιγμή το 79% των πολίτων προκρίνει την προσφυγή στον ΟΗΕ ως την καλύτερη απάντηση στην Άγκυρα. Το 40% ζητεί τη λήψη ειρηνικών αντίμετρων, το 32% επιστροφή στις συνομιλίες χωρίς ορούς, και 16% λήψη στρατιωτικών αντίμετρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα