Έρευνα: Σε καθυστερημένες δόσεις δανείων ο 13ος των Κυπρίων

Αντίκτυπο στις άλλοτε σπάταλες καταναλωτικές χριστουγεννιάτικες συνήθειες των Κυπρίων έχει η οικονομική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία έτη, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 93% δήλωσε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ''εορτή'' των Χριστουγέννων, έναντι του 7% που παραμένει ανεπηρέαστο.

Το 64% οσων επηρεαστηκαν ανέφερε ότι έχει μειώσει την αγορά δώρων. Το 29%

έχει πιο λιτό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το 26% έχει περιορίσει τις βραδινές του εξόδους, ενώ το 21% παρευρίσκεται σε λιγότερες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Στο μεταξύ, σε έξυπνες αγορές καταφεύγουν 9 στους 10 Κύπριους, οι οποίοι ένεκα της οικονομικής κρίσης συγκρίνουν τιμές ή αγοράζουν εναλλακτικές μάρκες προϊόντων.

Την ίδια ώρα, το 82% κυνηγάει τις προσφορές για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές του, σε αντίθεση με το 18% που δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Τα απολύτως αναγκαία θα αγοράσει το 85% των ερωτηθέντων για τη χριστουγεννιάτικη περιόδο, ενω μόνο το 15% θα πραγματοποιήσει επιπλέον αγορές.

Παρόλο, που η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, μόνο 75 απο τους 500 συμμετέχοντες στην έρευνα, προτίθενται να κάνουν χριστουγεννιάτικες αγορές μέσω διαδικτύου.

Το 41% όσων θα προβούν σε διαδικτυακές αγορές, θεωρεί ότι είναι μια πιο πρακτική μέθοδος, το 31% πιστεύει οτι μπορεί να βρεί πιο φθηνά προϊόντα, ενώ το 28% ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

Τί γίνεται, ωστόσο, με την καταβολή του 13ου μισθού και πως θα τον ξοδέψουν οι Κύπριοι;

Ένα ποσοστό της τάξης του 68% δήλωσε ότι ο εργοδότης του θα καταβάλει κανονικά τον 13ο, σε αντίθεση με το 30% το οποίο δεν θα λάβει το χριστουγεννιάτικο δώρο. Το 2% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο εργοδότης του δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα καταβάλει ή όχι τον 13ο.

Με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά, το 42% - απο όσους θα τον λάβουν φυσικά - θα αποπληρώσει καθυστερημένες δόσεις δανείων, ενοικίων και διδάκτρων, ενώ το 40% θα αγοράσει δώρα για οικογένεια και φίλους. Το 24% θα τον ξοδέψει σε είδη πρώτης ανάγκης, το 13% θα τον αποταμιεύσει, ενώ το υπόλοιπο 7% θα τον διαθέσει για διακοπές και διασκέδαση ή για την αγορά επίπλων, οικιακών συσκευών ή και αυτοκινήτου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε απο το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σε αυτή συμμετείχαν, με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, 500 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα