Έρευνα ΟΕΒ: Σημαντικά ευρήματα μείωσης σπατάλης τροφίμων

Την περασμένη βδομάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), για τρίτη συνεχή φορά, η έρευνα της «Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων» (ΟΕΒ) σε επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας, αναφορικά με την μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Κύπρο.

Η έρευνα στοχεύει στην καταγραφή́ των προκλήσεων στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων στις επιχειρήσεις του τομέα της φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων και διενεργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «LIFE-foodprint», κατά την περίοδο

Ιανουάριου – Φεβρουάριου 2023.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

1. Κομποστοποίηση και σήμανση

Οι επιχειρήσεις άρχισαν να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους ορισμούς των οργανικών αποβλήτων και της κομποστοποίησης. Επιπρόσθετα, φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι τοποθετείται σε ένα κάδο κομποστοποίησης, όμως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ως προς το ορισμό της κομποστοποίησης γιατί παρουσιάστηκε μικρή μείωση στις σωστές απαντήσεις που δόθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή έρευνα (2021 – 87%, 2022 – 75%). Όσον αφορά τους ορισμούς ημερομηνίας λήξεως και ανάλωσης κατά προτίμηση οι πλείστες συμμετέχουσες επιχειρήσεις απάντησαν σωστά και με υψηλότερα ποσοστά σε

σχέση με προηγούμενες χρονιές (ημερομηνίας λήξεως απάντησαν σωστά 100% και ανάλωσης κατά προτίμηση απάντησαν σωστά 75%).

2. Αναμόρφωση μενού

Σε ερώτηση που αφορά τις ποσότητες των πρώτων υλών που δεν καταναλώνονται από το πελάτη με αποτέλεσμα να πετάγονται, φαίνεται να έχουν μειωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2020. Οι επιχειρήσεις το πέτυχαν αυτό μέσα από την αναδιαμόρφωση του μενού τους με βάση τις προτιμήσεις των πελατών τους. Αρκετά ξενοδοχεία δεν προσφέρουν πλέον/ προσφέρουν μειωμένο buffet αλλά το live cooking ή την υπηρεσία a la carte όπου μέσα από τις συγκεκριμένες αλλαγές υπήρξε τεράστια εξοικονόμηση πρώτων υλών και μείωση των αποβλήτων τροφίμων.

3. Δωρεά τροφίμων

Αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που δίνουν τις ποσότητες βρώσιμων τροφίμων σε κοινωφελείς σκοπούς (το 2020 ήταν 12% ενώ το 2022 αυξήθηκε σε 38%). Επιπρόσθετα περισσότερες επιχειρήσεις παρέδωσαν τρόφιμα για την σίτιση ζώων (το 2020 ήταν 17% ενώ το 2022 αυξήθηκε στο 50%).

4. Φαγητό στο πακέτο

Επιπλέον μέσα από την τρίτη έρευνα φάνηκε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν το φαγητό που απομένει στον ίδιο το πελάτη είτε προτείνοντας το η επιχείρηση ή ζητώντας το ο ίδιος ο πελάτης, σε πακέτο την ποσότητα φαγητού που του έχει απομείνει.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι μέσα από τις ακόλουθες ενέργειες θα καταφέρουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη σπατάλη τροφίμων τους:

*Αλλαγή κουλτούρας του καταναλωτή, όπως να παραγγέλνει όσα θα καταναλώσει και να παίρνει μαζί του το φαγητό που του μένει από το εστιατόριο. Αρκετές επιχειρήσεις πρόσθεσαν μηνύματα ευαισθητοποίησης στο εστιατόριο τους όπως για παράδειγμα τα ακόλουθα: Help us reduce Food Waste. Serve only what you need. Still hungry? Visit again!

*Εύρεση έξυπνων τεχνικών για αξιοποίηση των πρώτων υλών με αποδοτικότερο τρόπο. Για παράδειγμα την παρασκευή γλυκών από τις φλούδες των φρούτων, ή την δημιουργία ζωμού από τα κόκκαλα των ζώων.

*Σωστή φύλαξη των τροφίμων μέσα από την ρύθμιση των θερμοκρασιών, υγρασίας και των κατάλληλων δοχείων φύλαξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι επιχειρήσεις έδειξαν ενδιαφέρον για την πλατφόρμα παραχώρησης δωρεάς φαγητού για κοινωφελείς σκοπούς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Life FoodPrint.

Ολόκληρη η έρευνα στον ακόλουθο σύνδεσμο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα ΟΕΒ, Σημαντικά,erevna oev, simantika