Έρευνα για φοροδιαφυγή για το Τμήμα Φορολογίας

Αποφασίζονται αύριο οι τελευταίες λεπτομέρειες σε σχέση με την πρώτη έρευνα που θα γίνει στην Κύπρο και την οποία θα διεξάγει ιδιωτική εταιρεία, εκ μέρους του Τμήματος Φορολογίας, αναφορικά με την φοροδιαφυγή στην Κύπρο και ειδικότερα με την συμπεριφορά του Κύπριου φορολογούμενου.

Προς αυτό τον σκοπό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ,

φθάνει σήμερα στην Κύπρο, για τριήμερη παραμονή, Γερμανίδα Καθηγήτρια από ινστιτούτο στη Γερμανία και ερευνήτρια σε θέματα συμπεριφοράς των φορολογουμένων στα αμερικανικά Πανεπιστήμια Harvard Μασαχουσέτης και Berkeley Καλιφόρνιας, η οποία ως επικεφαλής τριμελούς ομάδας, θα συζητήσει με εκπρόσωπους του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο προέκυψε μετά την ενοποίηση των φορολογικών τμημάτων του κράτους, ΤΕΠ και Υπηρεσίας ΦΠΑ, το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου και την επιλογή του δείγματος που θα καλύψει τόσο νομικά όσο και φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα, θα γίνουν οι τελευταίες συζητήσεις με την κυπριακή εταιρεία ερευνών η οποία έχει επιλεγεί για να αναλάβει τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ερωτηματολόγια θα αποσταλούν στην Γερμανίδα ερευνήτρια, η οποία θα αναλύσει τα δεδομένα που προέκυψαν από τις προσωπικές συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε κατοπινό στάδιο στην Κύπρο και θα χρησιμοποιηθούν από το Τμήμα Φορολογίας μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής συμμόρφωσης του Τμήματος.

Επίσης, η κυπριακή εταιρεία, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, θα υπογράψει σχετικό συμβόλαιο με την Ομάδα Στήριξης της ΕΕ (Support Group for Cyprus - SGCY), για την Κύπρο, η οποία θα αναλάβει και το συνολικό κόστος της έρευνας, χωρίς να επωμιστεί οποιοδήποτε κόστος η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ομάδα Στήριξης, η οποία συστάθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τον Μάρτιο του 2013, συντονίζει την τεχνική βοήθεια που ζήτησε η Κύπρος για να μπορέσει να υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που ορίζονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να αναπτύξει νέες πήγες οικονομικής ανάπτυξης.

Οι εμπειρογνώμονες της Ομάδας Στήριξης αξιολογούν τις ανάγκες τεχνικής βοήθειας επί τόπου, βοηθούν στον σχεδιασμό προγραμμάτων και κινητοποιούν πηγές χρηματοδότησης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα