Έρευνα: 43% των επιχειρήσεων μείωσαν μισθούς και ωφελήματα

Τα αποτελέσματα του δεύτερου κύματος της μέγα επιχειρηματικής έρευνας, που διεξάγεται από τον όμιλο CΥPRONETWORK και το Cyprus International Institute of Management (CIIM) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών και με την χορηγία των Eurobank και BakerTilly, παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο CIIM.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον Εκτελεστικό Πρόεδρο

του ομίλου CYPRONETWORK Χρίστο Μιχαηλίδη και σχολιάστηκαν από τον Θεόδωρο Παναγιώτου, Διευθυντή του CIIM και την Κούλια Αλεξάνδρου, Διευθύντρια Ερευνών της CMRC Cypronetwork Ltd, με την παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών, της Eurobank και της BakerTilly.

Τα βασικότερα αποτελέσματα της έρευνας, μεταξύ άλλων, ήταν τα εξής:

- Μια στις τρεις επιχειρήσεις (34%) έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο, με ισόποση αναλογία να δηλώνει ότι έχουν χαθεί θέσεις εργασίας.

Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής προϊόντων/ υπηρεσιών και πωλήσεων/ Μάρκετινγκ.

- Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει προχωρήσει σε μειώσεις στο μισθολόγιο και ωφελήματα της επιχείρησης ανέρχεται στο 43% παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με το πρώτο κύμα της έρευνας. Όσον αφορά στο μέσο ποσοστό μείωσης, έναντι του συνολικού μισθολογίου, αυτό έχει προσδιοριστεί στο 17,1%.

- Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (73%) αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει σταθερός. Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει ποσοστό 6%, με αναλογία 15% να έχει εκφράσει αντίθετη άποψη αναφερόμενη σε μείωση προσωπικού.

Όπως αναφέρεται, η έρευνα λειτουργεί ως Benchmark των κυπριακών επιχειρήσεων και καλύπτει μεταξύ άλλων τάσεις και προβλέψεις ως προς τις επιδόσεις των επιχειρήσεων (απασχόληση, κύκλο εργασιών, κερδοφορία, ρευστότητα και άλλους επιχειρηματικούς δείκτες), στρατηγικές επιλογές και άλλες παραμέτρους.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα