Έρχονται νέα κριτήρια για την ανέγερση "ουρανοξυστών" στην Κύπρο

Προς αναθεώρηση οδεύει το πλαίσιο αδειοδότησης μεγάλων αναπτύξεων, κυρίως των πολύ ψηλών κτιρίων και «ουρανοξυστών», με το ζήτημα αυτή την περίοδο να εξετάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο με αφορμή τις αντιδράσεις αρκετών κατοίκων για τη μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη της Λεμεσού με ψηλά κτίρια, ο Δήμαρχος της πόλης Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο αναμένεται να δημοσιευτεί στο τέλος του χρόνου.

«Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε ένα πλαίσιο, το λεγόμενο “διαχειριστικό πλαίσιο”, ώστε να αντιμετωπίζονται αυτές

οι αιτήσεις, που είναι απότοκο των κινήτρων που δόθηκαν τόσο το 2011 όσο και το 2013 από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις. Η διαδικασία αυτή θα περάσει μέσα από τη βάσανο της επανεξέτασης και στο τέλος του χρόνου ο Υπουργός Εσωτερικών θα βγει με την έκδοση μιας εντολής, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία θα χτίζονται αυτά τα ψηλά κτίρια», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισχύουσα νομοθεσία κρίθηκε ότι χρειάζεται αναθεώρηση, ώστε να φτάσει σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως «καλό».

«Θα μπει ένα πλαίσιο μιας πιο ολοκληρωμένης μελέτης. Για παράδειγμα, χτίζεται ένα ψηλό κτίριο και μια ανάπτυξη η οποία απαιτεί μια περιβαλλοντική μελέτη. Είμαι σίγουρος ότι στο νέο πλαίσιο θα τεθεί το θέμα μιας συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης για τις επιπτώσεις από όλα τα κτίρια. Θα μιλάμε πλέον για μια στρατηγική προσέγγιση», επισήμανε.

Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο θα περιλαμβάνει η νομοθεσία μετά την αναθεώρηση, είναι αυτό των αντισταθμιστικών μέτρων για την πόλη.

«Έρχονται κάποιοι και κάνουν τις μεγάλες αναπτύξεις αξιοποιώντας τα κίνητρα από μια κυβέρνηση, αλλά οφείλουν να δώσουν κάτι πίσω στην πόλη με βάση το νομικό πλαίσιο: Μια δημόσια πλατεία στον χώρο της ανάπτυξης ή ένα δημόσιο χώρο στάθμευσης. Εμείς θεωρούμε ότι μέσα στα αντισταθμιστικά μέτρα θα μπορούσε να εισαχθεί και η παροχή κοινωνικής στέγης. Θα μπορούσε κάποιος που κάνει μια τέτοια ανάπτυξη να συνεισφέρει στη δημιουργία οικιστικών μονάδων σε κάποια άλλα σημεία της πόλης ή μέσω ενίσχυσης του δήμου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λεμεσού, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να δοθεί στέγη σε εισοδηματικά χαμηλότερες τάξεις, αλλά και μέσω της προσφοράς να μειωθούν τα ενοίκια, τα οποία στη Λεμεσό είναι υψηλά.

«Υπάρχει μια προσέγγιση που αξιολογεί αυτές τις αναπτύξεις στη βάση του πώς εξυπηρετούν την πόλη και τους κατοίκους της», είπε.

Στην ερώτηση σε ποιο βαθμό ο Δήμος μπορεί να «επιβάλλει» τις θέσεις του στον γενικότερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τέτοια θέματα, ο κος Νικολαΐδης απάντησε ότι οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι συγκεκριμένες.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει μεγάλο εύρος εξουσιών, αλλά έχει ένα ειδικό βάρος. Αν εκφράζει κάποια άποψη, δεν μπορεί αυτή να αγνοηθεί τόσο εύκολα, καθώς αντιπροσωπεύει τους κατοίκους μιας πόλης και μιας περιοχής», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα