Επιβεβαιώιθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων Κύπρου - Αρμενίας

Το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Κύπρου και Αρμενίας, και ειδικά των Κοινοβουλίων των δυο χωρών, επαναβεβαιώθηκε κατά τις επαφές που είχε στο Ερεβάν, ο βουλευτής, Σοφοκλής Φυττής, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, στις εργασίες του 2ου Φόρουμ εναντίον του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φυττής είχε την Κυριακή χωριστές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης,

Eduard Sharmazanov και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Σώματος, Αrtak Zakaryan .

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Sharmazanov, “τονίστηκε εκατέρωθεν το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αρμενίας και Κύπρου και των Κοινοβουλίων τους, στη βάση κοινών αρχών και παρόμοιων δεινών που υπέστησαν οι δύο λαοί ενώ υπογραμμίστηκε η βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους, με ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου στο στόχο αυτό”.

Ο Αντιπρόεδρος της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης εξέφρασε ευχαριστίες για την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου στο θέμα της καθολικής αναγνώρισης και ποινικοποίησης της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας και για την ουσιαστική συμβολή της Βουλής στην προσπάθεια αυτή.

Εξέφρασε επίσης εκτίμηση για τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Αρμενίας για ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και για την ξεκάθαρη, όπως είπε, τοποθέτηση της Κύπρου όσον αφορά τις πρόσφατες συγκρούσεις, ευχόμενος και άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κύπρου.

Ο κ. Sharmazanov χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και διαβεβαίωσε για τη σταθερή στήριξη από την Αρμενία του δίκαιου αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και επανένωση της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Φυττής επαναβεβαίωσε την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου στον αγώνα του αρμενικού λαού για καθολική αναγνώριση του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Φυττής ευχαρίστησε τον Αρμένιο αξιωματούχο για τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και στρατιωτικής κατοχής.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Zakaryan, τονίστηκαν οι άριστες σχέσεις των Κοινοβουλίων Κύπρου και Αρμενίας καθώς και η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας.

Από αρμενικής πλευράς, εκφράστηκαν ευχαριστίες για τη συμβολή της Βουλής στο στόχο της καθολικής αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας και της ποινικοποίησης της άρνησης αναγνώρισής της.

Επαναβεβαιώθηκε επίσης η σταθερή στήριξη της Αρμενίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φυττής, έγινε δεκτός και από τον Καθολικό πάντων των Αρμενίων, Πατριάρχη Καρεκίν Β’, στην έδρα του, στο Ετσμιατζίν.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι στενές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των Εκκλησιών τους.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε ευχαριστίες για την εκπροσώπηση της κυπριακής Βουλής στις επετειακές εκδηλώσεις για καταδίκη της Αρμενικής Γενοκτονίας, όπως και για τα θερμά αισθήματα των Κυπρίων, προς την αρμενική κοινότητα της Κύπρου.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πατριάρχης σημείωσε ότι είναι πια καιρός να αρθεί η τουρκική κατοχή και ευχήθηκε σύντομη αποκατάσταση των δικαίων τόσο της Κύπρου όσο και της Αρμενίας.

Ο κ. Φυττής τόνισε ότι πρέπει επιτέλους η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και, αντί να αποτελεί τον ταραχοποιό της περιοχής, να μεριμνήσει για εξομάλυνση των σχέσεών της με τις γειτονικές της χώρες.

Η επίσκεψη Σοφοκλή Φυττή στην Αρμενία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα