Επιτυχής η συνεργασία μεταξύ Κοίος και Πυροσβεστικής

Η επιτυχής συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την από κοινού ανάπτυξη εξειδικευμένης τεχνολογίας με στόχο την αποτελεσματικότητα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, διαφάνηκε στις 19 Ιουλίου 2017, κατά την πυρκαγιά στο χωριό Ορά της Επαρχίας Λάρνακας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο περιστατικό εκείνο αναδείχθηκε «η αναγνώριση που δείχνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία,

αλλά και στη χρήση έξυπνων τεχνολογικών εφαρμογών, και παράλληλα ήταν και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ‘Κοίος’ να εφαρμόσει στην πράξη την τεχνολογία στην οποία εξειδικεύεται».

«Στην πυρόπληκτη περιοχή, κατά τη διάρκεια των νυκτερινών ωρών, επικρατούσε κακή ορατότητα, κάτι που καθιστούσε δύσκολη την παρακολούθηση της δύσβατης περιοχής της πυρκαγιάς για τον άμεσο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων. Οι ερευνητές του ‘Κοίος’ και διδακτορικοί φοιτητές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Πετρίδης και Χαράλαμπος Μενελάου, με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γνωστά ως drones, εξοπλισμένα με θερμικές φωτογραφικές μηχανές, παρείχαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία εικόνα σε σημεία με χαμηλή ή ακόμη και καθόλου ορατότητα. Στόχος ήταν η πρόληψη πιθανών αναζωπυρώσεων, αλλά κι η επιτυχής ολοκλήρωση των προσπαθειών για κατάσβεση της πυρκαγιάς», αναφέρεται.

Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι «η επιστημονική συνεργασία που αναπτύσσεται είναι πολύ εποικοδομητική, ενώ ο από κοινού στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και επέκτασή της και σε άλλες ανάγκες και ερευνητικούς τομείς».

Η συνεργασία προβλέπει, μεταξύ άλλων, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για συνεχή παρακολούθηση περιοχών υψηλού κινδύνου μέσω εικόνας υψηλής ευκρίνειας, χαρτογράφηση περιοχών υψηλού κινδύνου και πυροσβεστικών επιχειρήσεων με επισύναψη σε διαδραστικό χάρτη, εκτίμηση κι αξιολόγηση κινδύνων με βάση την πρόγνωση καιρικών συνθηκών κι άλλων σχετικών δεδομένων, κι ετοιμασία ψηφιακών ενοποιημένων χαρτών.

Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, «η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος είναι πρωταρχικής σημασίας για την παρακαταθήκη που αφήνουμε στις μελλοντικές γενιές, και η επιστήμη συμβάλλει στην κατανόηση ζητημάτων αειφορίας και διαχείρισης καταστροφικών συμβάντων, τόσο σε τοπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα