Επίτροπος Ιβάνοβα: Το κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο θα άρει εμπόδια στην Παιδεία

Στην υπό ανάπτυξη πρωτοβουλία για ένα «κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο» το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει την κινητικότητα στον χώρο της εκπαίδευσης πανευρωπαϊκά, αναφέρεται η Επίτροπος για θέματα Καινοτομία, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα, σε άρθρο της με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης (24 Ιανουαρίου).

Η κ. Ιβάνοβα εξηγεί στο άρθρο της πως η δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών πτυχίων «θα άρει τα εναπομείναντα εμπόδια στην κινητικότητα και θα καθοδηγήσει τα κράτη μέλη στον καθορισμό των όρων που θα επιτρέψουν την επιτυχία των πανεπιστημίων και των σπουδαστών».

«Θα

δώσει, επίσης, τη δυνατότητα στους σπουδαστές να συμμετέχουν σε κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα σε ολόκληρη την ΕΕ με την απόκτηση ενός πτυχίου που αναδεικνύει τη διεθνή εμπειρία τους, την ακαδημαϊκή αριστεία, τη γλωσσική τους επάρκεια και την πολιτισμική προσαρμοστικότητα, καθιστώντας τους ελκυστικούς για τους εργοδότες σε όλον τον κόσμο», προσθέτει.

Η Επίτροπος προαναγγέλλει ακόμα πως το 2025 θα γίνει ένας απολογισμός των επιτευγμάτων και των προκλήσεων για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης (ΕΧΕ) εν οψει των επόμενων σχεδιασμών μέχρι το 2030.

«Η εκπαίδευση ενδυναμώνει τους ανθρώπους - ιδίως τους νέους και τις νέες - και επιτρέπει την ενεργό και συνειδητή συμμετοχή τους στην κοινωνία. Με άλλα λόγια, επενδύοντας στην εκπαίδευση επενδύουμε στο μέλλον μας», τονίζει η κ. Ιβάνοβα εξηγώντας τη φιλοσοφία της προσέγγισης της ΕΕ.

Αναφερόμενη στη διαδικασία δημιουργίας του ΕΧΕ για τη μάθηση σε διασυνοριακό επίπεδο και τη συνεργασία για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, η κ. Ιβάνοβα εξηγεί πως ο ΕΧΕ «αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Σημαντικός πυλώνας του ΕΧΕ, συνεχίζει, είναι και το πρόγραμμα Erasmus+ στο πλαίσιο του οποίου 14 εκατομμύρια άτομα έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές από το 1987. Όπως αναφέρει, το 2022 η ΕΕ στήριξε σχεδόν 26.000 έργα με προϋπολογισμό 4 δις ευρώ, καθώς και 73.000 οργανισμούς με την παροχή ευκαιριών σε 1,2 εκατομμύρια εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές για μάθηση στο εξωτερικό.

Ειδικότερα για τα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο, η κ. Ιβάνοβα κάνει λόγο για εντυπωσιακά δεδομένα, καθώς η ΕΕ χρηματοδότησε 193 έργα με περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία συμμετείχαν 612 οργανώσεις και κινητοποιήθηκαν 6.738 άτομα.

«Επί του παρόντος, τίθενται σε εφαρμογή και άλλες κρίσιμες συνιστώσες του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, όπως οι Ακαδημίες Εκπαιδευτικών Erasmus+ και οι συστάσεις σχετικά με την ψηφιακή εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι πρωτοβουλίες αυτές στηρίζουν τις κυβερνήσεις στην παροχή υψηλής ποιότητας, και προσβάσιμης ψηφιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, χωρίς αποκλεισμούς», σημειώνει ακόμα.

Υπογραμμίζοντας πως όραμα της ΕΕ «είναι να έχουν όλοι οι άνθρωποι την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, ανεξάρτητα από την προσωπική τους κατάσταση ή το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο», η Επίτροπος αναφέρεται στην πρωτοβουλία «Δρόμοι προς τη σχολική επιτυχία» στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται «να υιοθετήσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές για αναπτυσσόμενα περιβάλλοντα μάθησης χωρίς αποκλεισμούς και να εστιάσουν στην επιτυχία και την ευημερία των εκπαιδευομένων στα σχολεία».

«Η διασυνοριακή μαθησιακή κινητικότητα αποτελεί μια άλλη πτυχή ζωτικής σημασίας, η οποία ενισχύει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες. Ενισχύει τόσο την απασχολησιμότητα όσο και τη συμμετοχή στα κοινά. Η πρόταση ‘Η Ευρώπη σε κίνηση’ που υπέβαλε η Επιτροπή τον Νοέμβριο αποσκοπεί στην τόνωση της μαθησιακής κινητικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή βοήθειας σε όσους έχουν λιγότερη πρόσβαση σε τέτοιες ευκαιρίες». συνεχίζει η Επίτροπος.

«Ο ΕΧΕ αποδείχθηκε πολύτιμος για τις δημόσιες διοικήσεις και τους εκπαιδευτικούς φορείς στην Ευρώπη. Διευκόλυνε τις συνεργατικές ενέργειες για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία COVID-19 και η στήριξη των Ουκρανών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Επιπλέον, με τις φετινές ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν και τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας να λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι οι αξίες που πρεσβεύουμε στην ΕΕ δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες, ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρος», καταλήγει η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα