Επιθέσεις χάκερ: Άσχημα τα νέα –Δεν επανακτώνται τα αρχεία

Σε εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες ώρες, οι νέες κυβερνοεπιθέσεις που μολύνουν λογισμικά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές κρατών, ιδιωτών και εταιρειών, με στόχο την απόσπαση λύτρων σε Bitcoin.

Σε επικοινωνία του Sigmalive με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου Ντίνο Παστό, μας αναφέρθηκε ότι η νέα επίθεση που εξαπολύουν οι χάκερς, είναι ακόμα χειρότερη από αυτήν που προηγήθηκε πριν από λίγες μέρες, καθώς με το νέο κακόβουλο λογισμικό δεν επανακτώνται

τα αρχεία!

Ως εκ τούτου, είναι άδικος και ο κόπος για καταβολή λύτρων, καθώς τα κακόβουλο λογισμικό καταστρέφει ανεπιστρεπτί τα αρχεία του μολυσμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πρόκειται, όπως μας είπε ο κ. Παστός, για την είσοδο σε μία νέα «εποχή κυβερνοεπιθέσεων», που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Όπως μας είπε ο κ. Παστός, οι χάκερς πιάνουν αδιάβαστους και απροετοίμαστους τόσο τους απλούς πολίτες όσο και τα κράτη. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για μαζική τυφλή επίθεση, με μοναδικό στόχο την απόσπαση Bitcoin.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για τις νέες κυβερνοεπιθέσεις, ωστόσο φαίνεται ότι και πάλι δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη.

Τι κάνουμε για να προστατευθούμε

*Πρώτο και σημαντικό βήμα είναι η προστασία των δεδομένων μας, κάνοντας το γνωστό backup.

*Δεύτερο και εξίσου σημαντικό βήμα είναι η αναβάθμιση του λογισμικού μας όταν κρίνεται χρήσιμη. Τις πλείστες φορές, οι ειδοποιήσεις για τα λεγόμενα updates περνούν απαρατήρητες από τους πλείστους είτε για λόγους συντόμευσης χρόνου είτε για λόγους απλά άγνοιας. Αυτό που επισημαίνει και ο κ.Παστός είναι να μην αγνοούμε τα updates που πρέπει να κάνουμε στον υπολογιστή μας, γιατί για να ζητείται κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί ένα κενό στο σύστημα ασφαλείας για το οποίο επιβάλλεται αναβάθμιση.

*Τέλος, ο Ντίνος Παστός υποδεικνύει στο κοινό όπως δεν ανοίγει mail ή προγράμματα πειρατικά, καθώς αυτός είναι και ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να επιτευχθεί η επίθεση στον υπολογιστή σας.

Διαβάστε επίσης σχετικά: Προσοχή: Νέο κακόβουλο λογισμικό - Όσα πρέπει να προσέξετε

Keywords
Τυχαία Θέματα