Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για προετοιμασία των Τ/κ για μετάβαση από την τουρκική λίρα στο ευρώ μετά τη λύση και ο καβγάς στο κόμμα Εθνικής Ενότητας για τον κατάλογο των εκλογικών αντιπροσώπων στο συνέδριο της 31ης Οκτωβρίου είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, την παρουσία του Βρετανού ηθοποιού Ντάνιελ Γκρεγκ, γνωστού από το ρόλο του ως πράκτορα Τζέιμς Μποντ στην Κύπρο,

το θέμα των μολυσμένων ή όχι ντοματών και στην έναρξη εκσκαφών στη Μαράθα.

Η “Αφρικά” (Αφρική), με τίτλο “Πρώτα λύση μετά ευρώ”, αναφέρεται στις δηλώσεις Ακιντζί ότι άρχισαν οι προετοιμασίες για τη μετάβαση από την τουρκική λίρα στο ευρώ σε ένα χρόνο μετά τη λύση και παραπέμπει και στην είδηση που μετέδωσε χθες το τουρκικό NTV με δήλωση του Τ/κ ηγέτη. Αλλού γράφει ότι μεγαλώνει ο καβγάς στο ΚΕΕ για τις λίστες με τους εκλογικούς αντιπροσώπους που θα πάρουν μέρος στο εκλογικό συνέδριο στις 31 Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συντεχνία των δασκάλων KTOS πραγματοποίησε χθες προειδοποιητική απεργία στο δημοτικό σχολείο του Κιόνελι για τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Χάος για τη λίστα στο ΚΕΕ”, γράφει ότι έξι υποψήφιοι πρόεδροι ζήτησαν να έχουν τον κατάλογο με τους εκλογικούς αντιπροσώπους του συνεδρίου και τους δόθηκε μια λίστα σε CD που οι έξι αρνήθηκαν να παραλάβουν με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν σφραγισμένος εκλογικός κατάλογος και επέκριναν τον νυν πρόεδρο, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν. Αλλού γράφει ότι έγινε το πρώτο βήμα για το πέρασμα στο ευρώ και πως για τις τεχνικές αυτές εργασίες θα έρθουν στην Κύπρο ειδικοί της ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τζέιμς Μποντ είναι στην Κύπρο και αναφέρεται στον ηθοποιό Ντάνιελ Γκρεγκ, που ως Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΕ ενάντια στις νάρκες βρέθηκε στο νησί.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση) έχει τίτλο “Άγριο μπέρδεμα στο ΚΕΕ” και αναφέρει ότι οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι απέρριψαν το CD που τους δόθηκε και ζήτησαν γραπτή λίστα των εκλογικών αντιπροσώπων με σφραγίδα, ενώ έντονος ανταγωνισμός υπάρχει και στις επαρχίες για τη θέση του επαρχιακού γραμματέα. Αλλού αναφέρει ότι τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα στο φράγμα Αλάκιοπρου της Μερσίνης θα γίνουν στις 17 Οκτωβρίου στην παρουσία των Ερντογάν και Νταβούτογλου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Δασών και Υδάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι άρχισε ο καβγάς για τις ντομάτες και γράφει ότι μετά τον εντοπισμό φυτοφαρμάκων σε ντομάτες που πουλήθηκαν στο “νότο” και την αντίδραση του Λάμπρου Αχιλλέως της ε/κ Ένωσης Αγροτών, όπως αναφέρει, για “παιχνίδι της νότιας Κύπρου” έκανε λόγο η ένωση Τ/κ παραγωγών αμφισβητώντας ότι εντοπίστηκαν φυτοφάρμακα.

Η “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Φορτισμένο (κλίμα) στο ΚΕΕ”, αναφέρεται επίσης στο θέμα της λίστας των εκλογικών αντιπροσώπων και τη διαμαρτυρία των υποψηφίων Τσαβούσογλου, Σανέρ, Τατάρ, Ουστέλ, Τσεϊντά και Τορέ εναντίον του Οζγκιουργκιούν. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία του Ντάνιελ Γκρεγκ από τη νεκρή ζώνη όπου βρέθηκε με αξιωματούχους των ΗΕ για το θέμα των ναρκών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ενώ δημιουργήθηκε η ad hoc επιτροπή για την εφαρμογή του κεκτημένου από Τ/κ, Ε/κ και την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία Focal Points για τη διαδικασία, επικέντρωση δηλαδή σε κάποια σημεία.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Τεχνική εργασία για το ευρώ” και αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Ακιντζί επί του θέματος τόσο στο NTV όσο και στην ομιλία του στο “πανεπιστήμιο” ανατολικής Μεσογείου. Αλλού γράφει ότι σήμερα αρχίζουν οι εκσκαφές της ΔΕΑ στη Μαράθα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι στο συνέδριο του ΚΕΕ αυξήθηκαν από τις 7 στις 9.000 και πως η κρίση στο κόμμα ενόψει συνεδρίου έχει μεγαλώσει.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα