Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η σύλληψη Τουρκοκύπριου επιχειρηματία που καταζητείτο στην Ευρώπη για υπόθεση ναρκωτικών, ο θάνατος της Πρόεδρου του Συνδέσμου Στήριξης Νεφροπαθών Δρ. Ζερρίν Ακαλίν, το Κυπριακό και άλλα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Η “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “300 χιλιάδες ΤΛ”, αναφέρεται στη σύλληψη του T/κ επιχειρηματία Χασάν Ακάρτσαϊ, ο οποίος αναζητείτο από την Ιντερπόλ

για κατοχή ηρωίνης σε τρεις χώρες, Βρετανία, Γερμανία και Τουρκία και γράφει ότι απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη “χώρα” και αποφασίστηκε η καταβολή χρηματικής εγγύησης 300 χιλιάδων ΤΛ (περίπου 100 χιλιάδες Ευρώ). Ζητήθηκε επίσης όπως δύο εγγυητές υπογράψουν εγγύηση 250 χιλιάδων ΤΛ (περίπου 85 χιλιάδες Ευρώ), καθώς και όπως εμφανίζεται αυτοπροσώπως μία φορά την εβδομάδα στην “αστυνομία”. Αλλού γράφει ότι στα μηνύματα που στέλνει η τ/κ “αρχή ηλεκτρισμού” με την κατάσταση του μηνιαίου λογαριασμού, αναφέρεται μόνο το οφειλόμενο ποσό, χωρίς να αναγράφονται άλλες σημαντικές πληροφορίες όπως προηγούμενες οφειλές και τα σταθερά τέλη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων ΚΤΟΣ Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν κάποιοι που στην προσπάθεια τους να σαμποτάρουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, διαδίδουν ψεύδη.

Με τίτλο “Αυξάνονται οι τιμές λόγω αχρείαστων φόρων”, η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) αναφέρει ότι οι τιμές των οχημάτων που εισάγονται στα κατεχόμενα είναι πολύ πιο ψηλές από τις τιμές των οχημάτων σε άλλες χώρες, λόγω των αχρείαστων φόρων που επιβάλλονται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Στήριξης Νεφροπαθών Δρ. Ζερρίν Ακαλίν απεβίωσε μετά από μάχη με τη μηνιγγίτιδα. Αλλού αναφέρει ότι ο T/κ επιχειρηματίας Χασάν Ακάρτσαϊ, ο οποίος αναζητείτο από την Ιντερπόλ για κατοχή ηρωίνης σε τρεις χώρες και συνελήφθη στα κατεχόμενα, αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300 χιλιάδων ΤΛ.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Στην Αμμόχωστο δεν τελειώνουν οι προσλήψεις”, γράφει ότι από την ημέρα που ο νέος “δήμαρχος” της Αμμοχώστου Ισμαΐλ Αρτέρ ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν σταμάτησαν οι προσλήψεις, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική του νέου “δημάρχου”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε τόνισε ότι η ενεργός στήριξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού είναι απαραίτητη. Αλλού αναφέρει ότι η πρώτη διαφωνία μεταξύ “προέδρου” Μουσταφά Ακιντζί και “πρωθυπουργού” Ομέρ Καλίοντζου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη νέα “νομοθεσία” σχετικά με την “επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας”.

Με τίτλο “Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συμβολή της Τουρκίας στις συνομιλίες”, η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) αναφέρει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ ΄Ειντε μετά από συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι με τη συμβολή της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, σε συνάντηση του με την ένωση κτηνοτρόφων, ανέφερε ότι ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους παραγωγούς χαλουμιού. Αλλού αναφέρει ότι η Νιλγκιούν Ουρχάν, η οποία στην προσπάθεια της να γλυτώσει τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγο της έπεσε από ύψος 7 μέτρων, υπέκυψε τελικά στα τραύματα της και ξεκίνησε έρευνα εναντίον του συζύγου της με την καταγγελία της ανθρωποκτονίας.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Αν δεν γίνει ρύθμιση των τελών, η ζημιά θα μεγαλώσει”, αναφέρει ότι στελέχη της τ/κ “αρχής ηλεκτρισμού” ανέφεραν στην εφημερίδα ότι πρέπει τα τέλη να ρυθμιστούν με βάση τις διεθνείς τιμές καυσίμων διαφορετικά η ζημιά θα είναι μεγάλη. Αλλού αναφέρεται επίσης στο θάνατο της Προέδρου του Συνδέσμου Στήριξης Νεφροπαθών Δρ. Ζερρίν Ακαλίν, με συναδέλφους της να αναφέρουν στην εφημερίδα πόσο δυναμικός άνθρωπος ήταν και πόσο μεγάλη ήταν η προσφορά της στα ιατρικά δρώμενα των κατεχομένων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ετοιμάζεται για συνέδριο, κατά το οποίο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα