Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα για την τουρκική εισβολή, τα χρέη 17 “δήμων” στο λεγόμενο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, ο τραυματισμός 18χρονης από τρακτέρ αλλά και η εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του κατεχόμενου Διορίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υδροδότησης της περιοχής είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Δεν ήταν ειρήνη, ήταν πόλεμος” γράφει

ότι για πρώτη φορά στα χρονικά των κατεχομένων ένας ηγέτης των Τ/κ, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε πραγματικότητες και ο οποίος σε ομιλία του είπε ότι ενώ γίνεται αναφορά για “ειρηνική επιχείρηση” το 1974 εντούτοις δεν παύει να είναι πόλεμος αυτό που έγινε το 1974. Γράφει ακόμα ότι εκδήλωση καταδίκης των επεισοδίων μεταξύ της “αστυνομίας” και πολιτών κατά τα γεγονότα τον Ιούλιο του 2011 πραγματοποίησαν χθες οργανώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία ενώ το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν “αυτοί κτυπούσαν εμείς συσπειρωθήκαμε”. Αναφορά γίνεται και στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί πριν την παρέλαση για την τουρκική εισβολή.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “41 χρόνια χαράς” αναφέρεται στην 41η επέτειο της τουρκικής εισβολής, κατά την οποία αναμένεται στα κατεχόμενα να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και παρέλαση τον χαιρετισμό της οποίας θα έχει ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί αλλά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Γράφει ακόμα ότι, η 18χρονη Χατιτζέ Σαχίν, στο κατεχόμενο χωριό Καλοψίδα τραυματίστηκε σοβαρά όταν κτυπήθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε ο αδελφός της ενώ η κατάσταση της είναι σοβαρή και νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε εντατική μονάδα σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του “προέδρου” του οργανισμού προώθησης ιατρικού τουρισμού Αχμέτ Σαβασάν, ο οποίος είπε ότι έχει μειωθεί η άφιξη τουριστών στα κατεχόμενα ενώ οι “αρμόδιες υπηρεσίες” δεν προβαίνουν στην απαραίτητη λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “¨Στον βούρκο (των χρεών) 17 δήμοι” γράφει ότι 17 λεγόμενοι δήμοι από τους συνολικά 28, χρωστούν στο “ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων” και “ταμείο αποθεματικών” συνολικά το ποσό 163 εκατ. Τουρκικές λίρες (περίπου 60 εκατ. Ευρώ) με τον λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας να χρωστά και στα δύο ταμεία το ποσό των 90 εκατ. Τουρκικών λιρών (30 εκατ. Ευρώ). Αλλού γράφει ότι, μηνύματα για το Κυπριακό αναμένεται να δώσει στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παρέλαση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στην κατεχόμενη Λευκωσία. Γράφει ακόμα ότι, προβλήματα στην ορατότητα των οδηγών προκαλούν διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους στα κατεχόμενα ενώ σύμφωνα με ειδικούς, οι διαφημιστικές πινακίδες που φωτίζονται αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Στόχος μας η εξασφάλιση μιας ομόσπονδης λύσης” γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμα που μεταδόθηκε από τον παράνομο Μπαϊράκ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974 αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη λέγοντας ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση που να βασίζεται στην “πολιτική ισότητα και την ασφάλεια”. Γράφει ακόμα ότι για ακόμα μια φορά πρόσφεραν θέαμα τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία προέβησαν σε σχηματισμούς στα πλαίσια των πανηγυριών για την τουρκική εισβολή. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη δύο ατόμων ως ύποπτοι για τον βιασμό αλλοδαπής έξω από καζίνο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ένα πανεπιστήμιο της Κύπρου μεταξύ των χιλίων καλύτερων του κόσμου” αναφέρεται σε έρευνα του CWUR (Center for World University Rankings) σύμφωνα με την οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταταχθεί στα χίλια καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου αφού με συνολική βαθμολογία 44,10 έχει εξασφαλίσει την 928η θέση στην λίστα. Γράφει ακόμα ότι, οι κάτοικοι στο κατεχόμενο χωριό Διόριος πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας αφού λόγω προβλημάτων στο σύστημα υδροδότησης της περιοχής δεν έχουν νερό εδώ και 25ημέρες. Ακόμα αναφέρει ότι, οι “αρμόδιες υπηρεσίες” του λεγόμενου γραφείου εργασίας στην προσπάθεια τους να μειώσουν τα εργατικά ατυχήματα, πραγματοποιούν συνεχής ελέγχους σε ανεγειρόμενες οικοδομές για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται για τους εργαζομένους ενώ εντός ενός μήνα τα πρόστιμα ξεπερνούν τις 60 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα