Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η μείωση στον τουρισμό και οι δηλώσεις “αρμοδίων” ότι η λεγόμενη κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψιν της τις προτάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της Ημέρας Νεολαίας αλλά και οι κατηγορίες του αντιπροέδρου της συντεχνίας ΝΤΕΒ-ΙΣ εναντίον των εργοδοτών ότι δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας στα εργοτάξια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική),

με τίτλο “Σε κατάσταση ζόμπι” αναφέρεται σε περιστατικό σε λεγόμενο αστυνομικό σταθμό στα κατεχόμενα όπου γυναίκα που συνελήφθη υπό την επήρεια ναρκωτικών συμπεριφερόταν “σαν ζόμπι”, ενώ έβριζε και φώναζε με αποτέλεσμα να κληθεί ασθενοφόρο και να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο. Γράφει ακόμα ότι ενώπιον “δικαστηρίου” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο θα παρουσιαστεί το ζεύγος Τουρκοκυπρίων με την κατηγορία ότι ανάρτησαν σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σπίτι τους, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα αύριο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση συμπαράστασης στο Λήδρα Πάλλας, την οποία διοργανώνουν Ε/κ. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν, ο οποίος σχολιάζοντας τα ποσοστά του κόμματος στις παράνομες εκλογές είπε ότι οι προσπάθειες του θα επικεντρωθούν στην αύξηση των ποσοστών του κόμματος μέχρι τις επόμενες οποιεσδήποτε “εκλογές” αλλιώς θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Δίλημμα στο διορισμό” αναφέρεται στο θέμα του διορισμού διευθυντή στον παράνομο Μπαϊράκ και γράφει ότι το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει εντάσεις τόσο εντός τους τηλεοπτικού σταθμού όσο και εντός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, αφού υπάρχουν δύο στρατόπεδα τα οποία και στηρίζουν δύο διαφορετικούς υποψηφίους ενώ ο Κουτλάι Ερκ, Γενικός Γραμματέας του ΡΤΚ, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, λεγόμενου πρωθυπουργού και ηγέτη του κόμματος, ότι δεν ακολουθεί διαδικασίες και “νόμους”. Αναφορά γίνεται και σε εκδηλώσεις “περηφάνιας” που πραγματοποιήθηκαν χθες στα κατεχόμενα, ανήμερα της Ημέρας Νεολαίας. Γράφει ακόμα ότι οι ειδικοί στο χώρο της υγείας στα κατεχόμενα προειδοποιούν το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε χώρους με πολυκοσμία όπως οι πισίνες αφού ελλοχεύουν κίνδυνοι για μετάδοση ασθενειώΝ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Αντιδράσεις για το πεσκέσι οκτώ εκατομμυρίων στερλινών” γράφει ότι έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πώληση γης αξίας οκτώ εκατ. Στερλινών, η οποία συνορεύει με το παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, χωρίς την προκήρυξη προσφορών και χωρίς τη “νόμιμη” διαδικασία. Γράφει ακόμα ότι στις ελεύθερες περιοχές προτίμησαν για ακόμα μια φορά να περάσουν την αργία τους (Ημέρα Νεολαίας) οι Τουρκοκύπριοι με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές στα οδοφράγματα. Ακόμα, αναφέρεται στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί με τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό. Η συνάντηση αναμένεται να αρχίσει στις 15:00 το απόγευμα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Στάσιμος ο τουρισμός” αναφέρεται σε δηλώσεις ΠΡΟΣΏΠΩΝ που ασχολούνται με την ξενοδοχειακή βιομηχανία στα κατεχόμενα και οι οποίοι σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στασιμότητα που παρατηρείται στον τουρισμό, ενώ παράλληλα κατηγόρησαν τη λεγόμενη κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα ενδεικνυόμενα μέτρα ή δεν έλαβε υπόψιν της τις προτάσεις των “αρμοδίων”. Αναφορά γίνεται ακόμα σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της Ημέρας Νεολαίας, ενώ το δημοσίευμα συνοδεύεται με φωτογραφία από εκδήλωση. Γράφει ακόμα ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα ενημερώσει σήμερα τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα για τη νέα διαδικασία στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Θα πρέπει να λογοδοτήσουν για το έγκλημα” αναφέρεται σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της συντεχνίας NTEB-ΙΣ, Χασάν Φελέκ για το θέμα των εργατικών ατυχημάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φελέκ κατηγόρησε τους εργοδότες για τη μη λήψη μέτρων προστασίας αλλά και την “κυβέρνηση” για την μη εφαρμογή σωστού ελέγχου στα εργοτάξια. Γράφει ακόμα ότι αυξάνεται μέρα με την ημέρα το χρέος του “δήμου” κατεχόμενης Λευκωσίας με το ποσό να ανέρχεται στα 150 εκατ. Τουρκικές λίρες (πέραν των 50 εκατ. Ευρώ) ενώ οι οφειλές στο λεγόμενο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων ανέρχονται στα 42 εκατ. Τουρκικές λίρες (15 εκατ. Ευρώ). Αλλού γράφει ότι η χθεσινή αργία λόγω της Ημέρας Νεολαίας έδωσε ξανά την ευκαιρία στους Τ/κ να επισκεφτούν τις ελεύθερες περιοχές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνωστισμός στα οδοφράγματα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα