Επίσκεψη Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού Άμυνας της ΕΕ

Επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από την Τετάρτη ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), Jorge Domecq, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα υπογραφεί Συμφωνία Κοινής Προμήθειας Δορυφορικών Επικοινωνιών (EU Satellite Market Joint Procurement Arrangement – EU SATCOM MARKET

JPA). Σκοπός της συμφωνίας, είναι η παροχή εμπορικού τύπου δορυφορικών επικοινωνιών (σταθερών και κινητών), καθώς και συναφών υπηρεσιών για καθημερινή χρήση, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μίας ή περισσοτέρων συμφωνιών-πλαίσιο για λογαριασμό των συμβαλλομένων κρατών, με σκοπό την προώθηση ευκολίας πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, παρέχοντας απλή και οικονομικά αποδοτική λύση στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών.

Ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΑ και ο Υπουργός Άμυνας είναι η διοργάνωση ευρωπαϊκού συνεδρίου για την Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Κύπρο και θα χρηματοδοτηθεί από τον ΕΟΑ.

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της τεχνολογίας διπλής χρήσης, όπως για παράδειγμα συστημάτων επικοινωνίας, λογισμικών συστημάτων, συστημάτων αυτοματισμού, αισθητήρων υψηλής ευαισθησίας, αλλά και γενικά τεχνολογίας η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς και για πολιτικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για αναβάθμιση της συμμετοχής της Κύπρου στον πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με τον ΕΟΑ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής σχετικών ερευνητικών προτάσεων. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν, θα χρηματοδοτηθούν μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Η διαδικασία αποσκοπεί στο να συμβάλει στην ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της έρευνας, προωθώντας τη συνεργασία αυτή, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τόπου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα