Επισκεφθείτε αρχαιολογικά μνημεία μέσω drone!

Τα drones (μη επανδρωμένα/ τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη) διεισδύουν πλέον στην καθημερινή ζωή, ξεφεύγοντας από τα όρια των στρατιωτικών εφαρμογών.

Ωστόσο, κάποιες από τις εφαρμογές τους δεν παύουν να προκαλούν έκπληξη, και μία εξ αυτών είναι η τουριστική, τουλάχιστον όπως την υλοποιεί ο Χέλμουτ Χλάβακς του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, ο Χλάβακς έχει αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο ενός drone ενώ αυτό επισκέπτεται δημοφιλείς προορισμούς, όπως σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ο «τουρίστας» βρίσκεται

σπίτι του, φορώντας ένα ζευγάρι γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Καθώς κινεί το κεφάλι του, κατευθύνει το drone, το οποίο, εξοπλισμένο με κάμερες που «κοιτούν» σε όλες τις κατευθύνσεις, του στέλνει πίσω βίντεο.

«Από μια τέτοια πτήση, μπορείς να έχεις πολύ καλή εικόνα ενός χώρου, βλέποντας πράγματα που δεν θα έβλεπες αν περπατούσες ανάμεσα στα ερείπια» αναφέρει ο Αντόνιο Τζεντίλε, ιδρυτής της InformAmuse, startup αρχαιολογικής εφαρμογής και ένας εκ των ερευνητών που έχουν συνεργαστεί με τον Χλάβακς.

Μέχρι τώρα δοκιμές του συστήματος έχουν γίνει μόνο τοπικά, σε ανοιχτό πεδίο και σε στενούς δρόμους πόλης. Ωστόσο, σχεδιάζεται η τροποποίηση του λογισμικού έτσι ώστε να λειτουργεί σε μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να αποφεύγεται το lag στην εικόνα μεταξύ του drone και των γυαλιών, ώστε να μην παθαίνει ναυτία ο χρήστης.

Ο Χλάβακς θεωρεί ότι τα drones μπορούν να αποτελέσουν φθηνή, χαμηλού στρες και φιλική προς το περιβάλλον μορφή τουρισμού και εκτιμά ότι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για τη δημιουργία μίας έκδοσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως. «Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να συμμετέχουν εάν ήθελαν να μισθώσουν ένα drone. Σημαντική διάσταση (του εγχειρήματος) είναι το ότι είναι ανοικτό σε όλους: για ανθρώπους που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ταξίδια, ανθρώπους με αναπηρίες κ.α».

Σημειώνεται ότι drones ήδη χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς, με βίντεο από απομακρυσμένες περιοχές να ανεβαίνουν online, ενώ σε μία ιστοσελίδα, το Travel By Drone, παρέχεται η δυνατότητα προβολής βίντεο που έχουν τραβηχτεί σε απρόσιτους προορισμούς, όπως η Μογγολία και το Τσέρνομπιλ.

Ο Πρέστον Γουόρντ, εργαζόμενος στο site, εκτιμά ότι το livestreaming θα έκανε ακόμα πιο δημοφιλή την υπηρεσία. «Θα ήταν συναρπαστικό να δούμε τι θα συμβεί μετά. Νομίζω ότι είναι δύκσολο να ξέρουμε από πριν ποια θα είναι η επίδραση».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα, όπως οι κίνδυνοι που θα μπορούσε να συνεπάγεται η πτήση drones σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki

Keywords
Τυχαία Θέματα