Καμπανάκι ESM για τα ΜΕΔ στην Κύπρο

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομική εξυγίανσης στην Κύπρο, ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling, σε επίσημη ανακοίνωση του ESM. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κύπρο σήμερα, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα, τα οποία είναι υψηλότερα από αλλού στην Ευρώπη.

Επεξηγώντας

το μελλοντικό ρόλο του ESM την Κύπρο, εξήγησε ότι “ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Κύπρου και ως εκ τούτου είναι φυσικό ότι θα εξετάζουμε πολύ προσεκτικά σε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στη χώρα”.

Το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου “είναι μια μεγάλη επιτυχία”, είπε, αν και παραμένουν ακόμα προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο Klaus Regling περιγράφει επίσης, ένα καθεστώς συνεχούς εποπτείας, σύμφωνα με τη συνθήκη του ΕSM και τις προβλέψεις του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο Klaus Regling αναφερόμενος στο αληθινό νόημα της εξόδου του προγράμματος , δήλωσε ότι “το τέλος του προγράμματος για την Κύπρο είναι μια μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση στην Κύπρο πριν από τρία χρόνια, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. Στους πολίτες της Κύπρου οφείλεται πραγματικά ό, τι έχει επιτευχθεί”.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, σημείωσε, έχει σχεδόν εξαλειφθεί, το κυπριακό τραπεζικό τομέα έχει αναδιαρθρωθεί, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει αποκατασταθεί. “Χρειάστηκε μάλιστα να καταβληθεί μόλις το 70 % του προγράμματός μας, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι αρχικά είχε δεσμευτεί. Οι διεθνείς επενδυτές ήταν πρόθυμοι και πάλι να αγοράσουν κυπριακά ομόλογα πέρυσι. Έτσι, με την ολοκλήρωση του κυπριακού οικονομικού προγράμματος που έχουμε τώρα τέσσερις ιστορίες επιτυχίας στη ζώνη του ευρώ μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία βγήκαν από τα προγράμματά τους νωρίτερα”, τόνισε.

Δήλωσε καθησυχασμό για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών. Συγκεκριμένα δήλωσε: “Θεωρώ ότι είναι καθησυχαστικό πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών τόνισαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να επικεντρωθούν στις εναπομείνασες προκλήσεις".

Η συνθήκη του ESM στην πραγματικότητα μάς επιβάλλει να κάνουμε αυτό που ονομάζουμε “έγκαιρη προειδοποίηση” για να είμαστε βέβαιοι ότι η χώρα θα μπορεί να αποπληρώνει τον ESM. Έτσι, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι έχουν επίσης τις δικές τους διαδικασίες εποπτείας, θα έχουμε, για τα επόμενα χρόνια, συνεχή αξιολόγηση των επιδόσεων της οικονομίας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα