Επιφυλακτική η Τουρκική κοινή γνώμη για συμφωνία με Ε.Ε

Μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης στην Τουρκία θεωρεί την προσφυγική κρίση κυρίως ως πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μια επικείμενη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έρευνα η οποία έγινε από το Objective Research Center, το 65% της κοινής γνώμης δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον στο ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ των 28 και η Τουρκία θα συναντηθούν σήμερα έτσι ώστε να βρεθεί ένα κοινό πλάνο σε σχέση με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ρώτησε

τη κοινή γνώμη αλλά και επικεφαλής ινστιτούτων και κέντρων ερευνών, για την γνώμη τους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενδεχόμενο από κοινού συμφωνίας προς επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Ως πολίτες μιας χώρας, η οποία φιλοξένησε πέραν των 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων για χρόνια, πολλοί Τούρκοι πολίτες, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, έχουν επιφυλάξεις σε σχέση με την επερχόμενη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούν ότι μια τέτοια συμφωνία ενδεχομένως να μην είναι προς όφελος της Τουρκίας. Ως εκ τούτου δεν δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το ενδεχόμενο συμφωνίας σε ένα κοινό πλάνο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η πεποίθηση των Τούρκων πολιτών, ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι τόσο την Τουρκία.
Θεωρούν επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από ότι της αναλογούσε σε σχέση με το προσφυγικό μέχρι σήμερα και ότι έκανε περισσότερα από ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα σε σχέση με το ζήτημα αυτό. η

Ο Mehmet Murat Pösteki, επικεφαλής του Objective Research Center (ORC), δήλωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία του, το 65% των Τούρκων δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον αν η Τουρκία θα ενταχθεί ή όχι στην Ε.Ε, 15% δεν έχει άποψη πάνω στο θέμα, ενώ μόνο το 20% εμφανίστηκε θετικό στο ενδεχόμενο προσχώρησης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Αντίστοιχη ήταν και η άποψη του Adil Gür, προέδρου της A&G Research Company, ο οποίος τόνισε ότι η τουρκική κοινή γνώμη γενικά έχει ένα κοινό τρόπο αντίληψης σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα. Όπως σημείωσε η οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας σε σχέση με το προσφυγικό, αποτελεί δίκαιο αίτημα και η άρσης της βίζας για μετακινήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί δικαίωμα των Τούρκων πολιτών και όχι μια παραχώρηση από την Ε.Ε προς την Τουρκία.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Σαμπάχ, αξιωματούχος κοντά στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας δήλωσε, ότι η Τουρκία θεωρεί την Άγκελα Μέρκελ ως εταίρο και πιστεύει ότι θα φροντίσει η Γερμανίδα καγκελάριος, να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Τονίζει δε, ότι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των πολλών διαφορετικών και αντικρουόμενων απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα