Επί ξυρού ακμής η υγεία

Σήμερα τα λένε ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. και Κλαδικές ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. για χάραξη κοινής πολιτικής
Δεν αποκλείεται η κάθοδος και των νοσηλευτών μελών της Γενικής Νοσηλευτικής και της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας στην επ’ αόριστον απεργία που εξήγγειλε η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών

Επί ξυρού ακμής παραμένει η κατάσταση στη δημόσια υγεία, την ώρα που ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης τρέχει να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα. Σήμερα, μάλιστα, θα ξεκαθαριστεί σε μεγάλο βαθμό και η ενδεχόμενη συμμετοχή

των Κλάδων Γενικής Νοσηλευτικής και Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας στην επ’ αόριστον απεργία που εξήγγειλε η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.). Οι τρεις συντεχνίες θα τα πουν το απόγευμα, μετά από αίτημα ανεξάρτητων νοσηλευτών, ούτως ώστε να χαράξουν μια κοινή στρατηγική, αφού έχουν κοινά αιτήματα τα οποία θέτουν επιτακτικά προς το Υπουργείο Υγείας για επίλυση. Της συνάντησης των νοσηλευτών θα προηγηθεί κρίσιμη συνάντηση αντιπροσωπίας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. με τον Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος ζήτησε να συναντηθεί με τη συντεχνία, σε μία προσπάθεια αποτροπής της καθόδου της σε επ’ αόριστον απεργία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με μέτρα»
Σε δηλώσεις του, πάντως, στη «Σ» ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. Θεόδωρος Πετέλης ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται ενημέρωση των μελών τους, ώστε να είναι έτοιμοι όλοι να προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Δευτέρα, για να αποφασίσουν αν θα κατέλθουν ή όχι σε επ' αόριστον απεργία. «Ξεκινήσαμε τις Γενικές Συνελεύσεις, κατά τις οποίες ενημερώνουμε σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια τους νοσηλευτές μας. Ενημερώσαμε χθες (προχθές) Πάφο και Λεμεσό και σήμερα (χθες) Λάρνακα και Αμμόχωστο, ενώ αύριο (σήμερα) θα ενημερωθούν οι συνάδελφοι σε Μακάρειο και Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Πρέπει να πω πως η προσέλευση των νοσηλευτών ήταν αθρόα. Γενικά επικρατεί ένα κλίμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε με μέτρα, γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα όσον αφορά την επίλυση των αιτημάτων», πρόσθεσε.

Κάλπες τη Δευτέρα από ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.
Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση με τις Κλαδικές των Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Πετέλης είπε πως γίνεται «με στόχο να πορευτούμε όλοι μαζί στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις που εξαγγείλαμε. Έχουμε κοινά αιτήματα και πιστεύουμε ότι μια κοινή δράση θα βοηθήσει τον αγώνα μας. Πάντως, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της συνάντησης, η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. θα καλέσει τα μέλη της σε ψηφοφορία σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί η ώρα 4 το απόγευμα», συνέχισε, αναφέροντας πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα γίνει πλήρως σεβαστό.

Κρίσιμη συνάντηση με Παμπορίδη
Αναφορικά με τη συνάντηση αντιπροσωπίας της Συντεχνίας με τον Υπουργό Υγείας, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. είπε πως αυτή γίνεται μετά από αίτημα του Γιώργου Παμπορίδη. «Εμείς πάμε στην συνάντηση και ευελπιστούμε πως ο Υπουργός θα αποδεκτεί τα αιτήματά μας και θα κατανοήσει ότι οι νοσηλευτές ζητούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η Συντεχνία θα υποβάλει σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματά της προς τον Υπουργό Υγείας. Ερωτηθείς για τα βασικά αιτήματα της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. ο κ. Πετέλης είπε πως αυτά αφορούν την ένταξή τους στην πανεπιστημιακή δομή, την αξιολόγησή τους, τη μετατροπή εκτάκτων σε αορίστου χρόνου και τη διόρθωση υποστελέχωσης.

Σε συνελεύσεις κι οι Κλάδοι της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.
Μιλώντας, εξάλλου, στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης κι ερωτηθείς για τη σημερινή συνάντηση με την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. δήλωσε: «Υπάρχει μία εισήγηση από ανεξάρτητους συναδέλφους να υπάρξει μια συζήτηση με την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. για αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που ταλανίζουν τους νοσηλευτές. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα πάμε σε συνελεύσεις στα νοσοκομεία κι αν χρειαστεί θα πάμε σε ψηφοφορία, για να αποφασίσει η βάση μας τι τελικά επιθυμούν να πράξουμε και πώς να προχωρήσουμε. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην υλοποίηση της συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών που υπογράφηκε στις 8 Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό και δεν ανακοινώνουμε οτιδήποτε, γιατί έχει σημασία η υλοποίησή τους χωρίς να επικρέμαται η σπάθη των απεργιακών μέτρων», πρόσθεσε.

Σύντομα νομοσχέδιο για αυτονόμηση
Για τη χθεσινή συνάντηση της Συντεχνίας με τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Παμπορίδης είπε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. «Βάσει της ενημέρωσης της οποίας τύχαμε φαίνεται πως προχωρεί ο σχεδιασμός και σύντομα θα κατατεθεί η σχετική πρόταση. Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια με στόχο, όμως, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών κατά την αυτονόμηση, κάτι με το οποίο, φυσικά, συμφωνεί και ο ίδιος Υπουργός. Αναμένουμε, πλέον, το νομοσχέδιο για να τοποθετηθούμε, αν και στηρίζουμε, επαναλαμβάνω, την προσπάθεια για αυτονόμηση», συνέχισε, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του νομοσχεδίου, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως θα κατατεθεί σύντομα.

Διάλογος σε εβδομαδιαία βάση με ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.
Εν τω μεταξύ χθες, ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε και με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.). Μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Σωτήρης Κούμας ανέφερε πως στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, με προοπτική την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Ερωτηθείς για τα προβλήματα που έθεσαν στον Υπουργό Υγείας, ο κ. Κούμας ανέφερε πως μεταξύ άλλων ζήτησαν από τον Γιώργο Παμπορίδη την προώθηση και άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με το ξεπάγωμα και πλήρωση κενών θέσεων, τη μετατροπή των εκτάκτων-συμβασιούχων ιατρών σε αορίστου χρόνου, ενώ με αφορμή τη μεγάλη φυγή ιατρών από τον δημόσιο τομέα την εξεύρεση κινήτρων παραγωγικότητας και παραμονής στον δημόσιο τομέα.

Κληθείς να πει εάν υπάρχει ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Κούμας είπε πως ακόμη είναι νωρίς να λεχθεί κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση για κατάληξη το συντομότερον. Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Κούμα, στη συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού.

Keywords
υγεια, απεργια, συμμετοχή, αθρόα, δραση, ψηφοφορία, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, καθαρα δευτερα, απεργια μμε, συμβασιουχοι, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, αξιολογηση, σημερινη, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αθρόα, αοριστου χρονου, αφορμη, γινει, γινεται, γιατροι, δευτερα, δημοσιο, δηλωσεις, δομη, εγινε, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εφημεριδα, κλιμα, λαρνακα, νοσοκομεια, παμε, προβληματα, πρωι, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, φυγη, φυσικα, ψηφοφορία, υπουργειο, νοσοκομειο, σωτηρης, υγειας
Τυχαία Θέματα