Επέτειος της σφαγής 33 διανοούμενων της Τουρκίας

Μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της θυμάται σήμερα η Τουρκία.

Στις 2 Ιουλίου 1993, 33 διανοούμενοι Αλεβίτες, που είχαν προσκληθεί στην Σεβάστεια στο πλαίσιο του εορτασμού του Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ, δολοφονήθηκαν μέσα στο ξενοδοχείο Madımak. Σήμερα, η 29η επέτειος αυτής της πρωτόγνωρης σφαγής εναντίον διανοουμένων της χώρας βρίσκει ακόμη την Τουρκία το ίδιο πολωμένη θρησκευτικά, εθνολογικά και πολιτικά. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δαχτυλοδείχτηκε, επειδή είναι Αλεβίτης και όχι σουνίτης όπως η

πλειοψηφία των Τούρκων και δη των ηγετών.

Οι διανοούμενοι κατέφυγαν στο ξενοδοχείο για να προστατευτούν από τις επιθέσεις αντιδραστικών ομάδων, ωστόσο αυτό έμελλε να γίνει ο τάφος τους, όταν το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες εξαιτίας της βενζίνης που έριξε στο ξενοδοχείο το αγριεμένο πλήθος. 33 συγγραφείς, ποιητές, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και δύο υπάλληλοι στο ξενοδοχείο κάηκαν κι έχασαν τραγικά την ζωή τους ή πνίγηκαν από τον καπνό. Σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο υπάλληλοι ξενοδοχείου.

Πολιτικός ηγέτης ο φερόμενος ως «προβοκάτορας» της σφαγής

Ο πολύ γνωστός και στην Ελλάδα συγγραφέας, Αζίζ Νεσίν, ο οποίος επέζησε από την πυρκαγιά στο ξενοδοχείο, κατηγόρησε τον Τεμέλ Καραμολάογλου, σημερινό ηγέτη του μικρού ισλαμικού κόμματος Ευημερίας Τουρκία, ότι ξεσήκωσε την οργή της ομάδας φωνάζοντας «Ευτυχισμένη Γάζα».

Οι εφημερίδες επίσης της εποχής υποστήριξαν ότι «προβοκάτορας» ήταν τότε δήμαρχος Καραμολάογλου, ο οποίος όμως δεν αποδέχτηκε ποτέ τις κατηγορίες περί υποκίνησης πλήθους. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να κατευνάσει τα πλήθη και ότι λυπάται πολύ για τους θανάτους, αλλά ποτέ δεν χαρακτήρισε τα γεγονότα ως σφαγή.

Έγκλημα δίχως τιμωρία

Οι έρευνες που ξεκίνησαν σε διάφορα δικαστήρια κατέληξαν στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας, το οποίο εξέδωσε απόφαση περί αναρμοδιότητας και έστειλε την δικογραφία στον Άρειο Πάγο.

Το 2001, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε 33 από τους κατηγορούμενους που επιχείρησαν οργανωμένη απόπειρα κατά της Δημοκρατίας σε θανατική ποινή, ενώ 4 καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια και ένας σε 15 χρόνια.

Οι συνεχιζόμενες αγωγές και προσφυγές των δικηγόρων τους όμως συνεχίστηκαν για χρόνια κι η υπόθεση έκλεισε πέρυσι, μετά από 20 χρόνια, με την αιτιολογία της παραγραφής.

Εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Τουρκία

Οι νεκροί του Μάντιμακ τιμούνται σε όλη τη χώρα, ειδικά στη Σεβάστεια.

Φέτος, κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Pir Sultan Abdal και το Παράρτημα του Ιδρύματος Πολιτισμού Ανατολίας Hacı Bektaş Veli Sivas και ξεκίνησαν να περπατούν προς το ξενοδοχείο Μάντιμακ. Η τουρκική αστυνομία χθες το βράδυ έκλεισε τις εισόδους και εξόδους προς την Σεβάστεια για να μην υπάρξουν μεγάλες διαδηλώσεις και επεισόδια. Το μπροστινό μέρος του ξενοδοχείου επίσης είναι αποκλεισμένο.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε: «Τιμώ τις ψυχές μας, που χάθηκαν στην Σφαγή της Σεβάστειας και των οποίων τον πόνο νιώθουμε στις καρδιές μας. Για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια βάσανα σε αυτές τις χώρες, είναι χρέος μας να φυτέψουμε τους σπόρους της αγάπης και να εξασφαλίσουμε ενότητα και αλληλεγγύη».

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, από την πλευρά της, δήλωσε: «Ο πόνος από την πυρκαγιά πριν από 29 χρόνια στο ξενοδοχείο Madımak εξακολουθεί να είναι μέσα μας… Τιμώ τη μνήμη όλων των πολιτών μας που έχασαν την ζωή τους. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα