Έπεσε η πρώτη υπόθεση εκποίησης κατοικίας

Έπεσε η πρώτη υπόθεση εκποίησης κατοικίας, σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στις 21 Μαρτίου.

Για τους αιτητές της εν λόγω υπόθεσης δικηγόροι ήσαν οι Μανώλης Χριστοδούλου και Έμιλυ Χριστοδούλου. Η απόφαση πάρθηκε από τον Δικαστή Ηλία Γεωργίου.

Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά περίπτωση πρώτης κατοικίας αλλά την κατηγορία των πολιτών οι οποίοι αγόραζαν ακίνητο, για το οποίο δεν είχαν τίτλο ιδιοκτησίας.

Αυτό

γινόταν λόγω του ότι ο developer μέσα σε μια έκταση είχε κτίσει κατοικίες. Εν συνεχεία, την εν λόγω έκταση την υποθήκευε σε τραπεζικό ίδρυμα, «εγκλωβίζοντας» ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν να έχουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Η σύμβαση υποθήκης στην συγκεκριμένη υπόθεση, κατατέθηκε στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λάρνακας τον Δεκέμβριο του 2009.Πριν την κατάθεση της, επί του ενυπόθηκου ακινήτου υπήρχαν κατατεθημένα 7 πωλητήρια έγγραφα. Τα εν λόγω πωλητήρια έγγραφα συνιστούν εμπράγματα βάρη όπως αναγνώρισε στο στάδιο των αγορεύσεων ο συνήγορος της εφεσίβλητης.

Στην αιτιολογία της απόφασης, αναφέρεται ότι ο νομοθέτης ρητά προέβλεψε (άρθρο 44Θ) ότι σε περίπτωση που το ενυπόθηκο ακίνητο βαρύνεται με μεταγενέστερα εμπράγματα βάρη να ειδοποιούνται οι κάτοχοι αυτών. Σε περίπτωση όμως που υφίστανται προγενέστερα εμπράγματα βάρη, όπως στην προκείμενη περίπτωση, απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεσή τους ή απόφαση Δικαστηρίου που να εξουσιοδοτεί τον πλειστηριασμό. Η σχετική πρόνοια είναι επιτακτική.

Στην προκείμενη περίπτωση δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε έγγραφη συγκατάθεση από τους κατόχους των προγενέστερων εμπράγματων βαρών ως επίσης δεν υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου που να εξουσιοδοτεί τον πλειστηριασμό χωρίς τη συγκατάθεση των κατόχων των προγενέστερων εμπραγμάτων βαρών παρά τις επιτακτικές πρόνοιες του άρθρου 44Θ.

Keywords
Τυχαία Θέματα