Επεκτατικές διαθέσεις σε Κύπρο-Αιγαίο έδειξε με το καλημέρα του 2024 η Άγκυρα

«Σκαμπίλι» προσγείωσης με το καλημέρα του 2024 επεφύλασσαν Άγκυρα και ψευδοκράτος στους ρομαντικούς ευσεβοποθιστές Αθηνών και Λευκωσίας, που πίστεψαν ότι η απόφαση Ερντογάν για διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε επίπεδο κυβερνήσεων, θα την απομάκρυνε έστω και ένα εκατοστό από τις μαξιμαλιστικές της διεκδικήσεις στην Κύπρο και το Αιγαίο.

Την ώρα που

η Λευκωσία βρίσκεται στο ακουστικό για την επίσημη τυπική πλέον ανακοίνωση του διορισμού της Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό και σχεδιάζει την στελέχωση διαπραγματευτικής ομάδας, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα επαναλαμβάνει ότι, δεν επιστρέφει σε διαπραγματεύσεις αν δεν γίνει προκαταβολικά αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα.

«Δεν θα υποχωρήσουμε από την ξεκάθαρη στάση, που θέσαμε επί τάπητος στο Κυπριακό και δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στο τραπέζι, ενόσω δεν τυγχάνει αποδοχής η ίση κυριαρχία μας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη ανέφερε ότι «θα συζητήσει και θα ανταλλάξει απόψεις και ο ΠτΔ με την πολιτική ηγεσία κατά την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, για την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η πλευρά μας μέσα από αυτή τη σημαντική εξέλιξη, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μετά από μια παρατεταμένη δυστυχώς περίοδο τέλματος στο Κυπριακό, ο διορισμός Απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ είναι μια σημαντική εξέλιξη, την οποία εμείς με κάθε ειλικρίνεια θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία ακόμα ακολουθεί μια εχθρική στάση κατά της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ, ονειρεύεται να μας γυρίσει στην προ του 1974 περίοδο, να εκδιώξει την Τουρκία από την Κύπρο και την Ένωση» επεσήμανε ο τ/κ ηγέτης.

«Εμείς με ειλικρινή πολιτική βούληση προετοιμαζόμαστε ούτως ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Στα ελλαδοτουρκικά και στο Αιγαίο, αφορμή για το νέο τουρκικό παραλήρημα αποτέλεσε η πρωτοχρονιάτικη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, στη Λήμνο, όπου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη.  Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επανέφερε το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τα ελεγχόμενα Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για προβοκάτσια Δένδια.

«Οι σκέψεις όλων μας βρίσκονται δίπλα στις γυναίκες και στους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Σε αυτούς που αποδεικνύουν με τις καθημερινές τους πράξεις ότι η ανεξαρτησία και εδαφική μας ακεραιότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμα», είπε ο Δένδιας.

«Το Ναυτικό μας υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην Γαλάζια Πατρίδα, κυματίζει την σημαία μας από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό ωκεανό», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος ανέφερε ότι «με αυτή την λογική, δεν θα έπρεπε ούτε στρατό να στέλνουμε στα νησιά, γιατί θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ήταν προβοκατόρικο, ούτε να ανανεώνουμε τα οπλικά μας συστήματα στα νησιά, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Όλα γίνονται κανονικά. Όσο στρατιωτικοποιημένη είναι η Λήμνος και η Σαμοθράκη, άλλο τόσο στρατιωτικοποιημένη είναι και η Ίμβρος, βάσει της συνθήκης του Μοντρέ».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, τον επόμενο μήνα αναμένεται πολιτικός διάλογος των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα