Επαφές Αναστασιάδη με Μέι και το AJC

Ολιγόλεπτη συνάντηση με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είχε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΝΥ για την 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των χωρών της Κοινοπολιτείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την ευρύτερη ενημέρωση για την πορεία του Κυπριακού, με αναφορά στο Κραν Μοντανά και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ενώ ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε

την διάθεση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αρχών του ΟΗΕ.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης Μέι και Αναστασιάδη ήταν το Μπρέξιτ, καθώς η Βρετανή Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για το μείζον αυτό ζήτημα.

Αμέσως μετά ακολούθησε το δείπνο που παραχώρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ προς τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην 72η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, στο οποίο παραβρέθηκε και ο κ. Αναστασιάδης με την σύζυγο του.

Σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε στο πρόγευμα εργασίας που διοργάνωσε το American Jewish Cοmmittee, με την παρουσία περισσοτέρων από 50 σημαντικών παραγόντων και συζήτηση για θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές.

Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό και οι εξελίξεις μετά το Κραν Μοντανά αλλά και το ενεργειακό στο οποίο οι δύο πλευρές έχουν σύγκλιση και κοινά συμφέροντα.

Ο κ. Αναστασιάδης επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο της Ελβετίας στην Τουρκική αδιαλλαξία και την εμμονή της στο θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής του κατοχικού στρατού, όμως όπως είπε η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει την διάθεση για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε το AJC για την εξαιρετική συνεργασία και την κοινή προσπάθεια που καρπό της αποτελεί η ίδρυση του Congressional Hellenic Israeli Alliance. Ο Εκτελεστικός Δντης του AJC Ντέιβιντ Χάρις ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση για την άψογη όπως είπε συνεργασία με την οργάνωση αλλά και με την Ισραηλινή Κυβέρνηση.

Στην συνέχεια συνάντησε τα στελέχη της έτερης Εβραϊκής Οργάνωσης του AIPAC ενώ τέλος υποδέχθηκε τον Malcolm Hoenleinn,πρόεδρο της Οργάνωσης των σημαντικότερων Οργανισμών του Εβραϊκού λόμπι.

Keywords
Τυχαία Θέματα