Επαφές Αναστασιάδη για την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων

Επαφές για επικαιροποίηση της κατάστασης και καταγραφή της προόδου, σε σχέση με το ζήτημα της εναρμόνισης των Τ/κ, θα έχουν σήμερα και αύριο στο νησί ο επικεφαλής της μόνιμης ομάδας υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Marteen Verwey και ο ειδικός απεσταλμένος του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το Κυπριακό, Πέτερ Βαν Νούφελ.=

Το θέμα τέθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Marteen Verwey με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τους οποίους

είχε χωριστές συναντήσεις.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει, σε σχέση με την εναρμόνιση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της οικονομικής "εναρμόνισης", σημειώνοντας πως είναι ουσιώδες το ευρώ να υιοθετηθεί σε ολόκληρο το νησί από την πρώτη κιόλας μέρα της λύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην απαραίτητη συλλογή στοιχείων από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για τον τραπεζικό τομέα και τα οικονομικά της λύσης, τα οποία φαίνεται να εξουδετερώνουν τις όποιες προσπάθειες υπερπήδησης των εμποδίων.

Στοιχεία, τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής δοθεί, καθώς η Τ/κ πλευρά θέτει τέτοιους όρους, που εξουδετερώνουν την προσπάθεια και θα οδηγήσουν σε μη αντικειμενική εικόνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα οι κατοχικές Αρχές να επιτρέψουν, αφενός τη διενέργεια τεστ αντοχής στις τράπεζες των κατεχομένων και αφετέρου πρόσβαση στα δεδομένα του περιουσιακού.

Το ψευδοκράτος εγείρει προσκόμματα και θέτει προϋποθέσεις για να επιτρέψει την πληροφόρηση των δύο διεθνών Οργανισμών.

Το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση της δικοινοτικής επιτροπής για την οικονομία με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη σε όρους εντολής, ώστε το κατοχικό καθεστώς να συνεργαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα