Επ. Νομοθεσίας:Η 8η Μαρτίου «σύμβολο νίκης γυναικών» στον αγώνα για δικαιώματα

Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα η οποία μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των γυναικών, καθώς και να δεσμευτούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία, στην οποία η ισότητα των φύλων θα είναι πραγματικότητα, αναφέρει το γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, σε μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σημειώνοντας ότι η Ημέρα της Γυναίκας «είναι σύμβολο της νίκης των γυναικών» στον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Όπως αναφέρει το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, η Ημέρα της Γυναίκας «είναι σύμβολο της νίκης των γυναικών στον αγώνα για τα δικαιώματά τους, τη δικαιοσύνη, την

ειρήνη και την ισότητα των φύλων και έχει σκοπό να αναδείξει τις προσφορές των γυναικών στην κοινωνία, την οικονομία, την οικογένεια και τον πολιτισμό».

Παράλληλα, προσθέτει, «πρόκειται για μια ημέρα η οποία μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των γυναικών, καθώς και να δεσμευτούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία, στην οποία η ισότητα των φύλων θα είναι πραγματικότητα».

Αναφέρεται ότι η Κύπρος «τιμά ευρέως» κάθε χρόνο την ημέρα της Γυναίκας με διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις. ‘Άλλωστε, σημειώνεται, η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας το 1985 με τον Νόμο 78/1995 και στη συνέχεια, με τον Νόμο 1(III)/2002, κυρώθηκε και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης. Στην προαναφερθείσα σύμβαση ορίζεται ότι κάθε κράτος-μέρος λαμβάνει αναγκαία και αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις τους, προστίθεται. 

Σημειώνεται ότι μια από τις θεσμικές αρμοδιότητες του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας είναι η παρακολούθηση, η προετοιμασία, η εποπτεία και η ενεργή συμμετοχή ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας σε Περιοδικές Εκθέσεις για τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνείς Συμβάσεις. Οι υποχρεώσεις απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που υπεγράφησαν από την Κύπρο και που έχουν ως στόχο την προαγωγή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται.

«Επί τούτου», σημειώνεται, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, έχοντας την ευθύνη για την ετοιμασία της Εθνικής Έκθεσης για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας, που  υποχρεούται να υποβάλλει η Δημοκρατία στην αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (CEDAW), σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Γυναικών, έχει κληθεί τον Φεβρουάριο του 2025 να καταθέσει την 9η Περιοδική Έκθεση της Δημοκρατίας, παραθέτοντας όλες τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση  με τα δικαιώματα των Γυναικών για εφαρμογή και συμμόρφωση με τις πρόνοιες της ομώνυμης Σύμβασης.

«Η Εθνική Έκθεση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών, με βάση την ισότητα ανδρών και γυναικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα», αναφέρεται.

Περαιτέρω, η Επίτροπος Νομοθεσίας  αναμένεται να κληθεί στο προσεχές μέλλον για την παρουσίαση και υποστήριξη της εν λόγω Εθνικής Έκθεσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών μαζί με ομάδα υψηλόβαθμων λειτουργών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα