Επ. Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας: Προσοχή για κάλυψη γεγονότων στη Χλώρακα

Την προσοχή των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα στη Χλώρακα εφιστά η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ) με ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας την ανάγκη για διασταύρωση των όποιων πληροφοριών, αλλά και στην τεκμηρίωση των όποιων στοιχείων παρουσιάζονται. Η ανακοίνωση έρχεται με αφορμή τα όσα τεκταίνονται στην Χλώρακα, αλλά αφορά γενικότερα την κάλυψη θεμάτων σχετικά με το μεταναστευτικό.

Η ΕΔΔ αναφέρει ότι το έργο των δημοσιογράφων σε τέτοιες περιπτώσεις καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, επισημαίνοντας ότι

υπάρχει «συνεχής και αλληλοσυγκρουόμενη πληροφόρηση», καθώς και «προσπάθεια από διάφορες πηγές να κατευθύνουν τα Μέσα Ενημέρωσης σε αυθαίρετα συμπεράσματα». Γι' αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης των αρχών της Δημοσιογραφίας και του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Επίσης, αναφέρεται ιδιαίτερα στους σωστούς όρους που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην κάλυψη τέτοιων θεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΔ, δρώντας και ως αρμόδια για την προάσπιση της συντακτικής ανεξαρτησίας των Δημοσιογράφων, υπενθυμίζει βασικές αρχές που απορρέουν από τις Διατάξεις του Κώδικα. Επισημαίνει τι πρέπει να υπάρχει «σεβασμός της αλήθειας και του δικαιώματος του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση», πρόνοια που υπαγορεύει τη διασταύρωση πληροφοριών και την αποφυγή μονομερούς κάλυψης και προβολής γεγονότων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι, ακόμα και αν είναι δύσκολη η πρόσβαση σε μαρτυρίες από όλες τις πλευρές, απαιτείται δίκαιη και όσο το δυνατό εμπεριστατωμένη παρουσίαση του θέματος.

Προσθέτει ως σημαντική την αποφυγή της χρήσης του όρου «παράνομος» όταν γίνεται αναφορά σε μετανάστες, ακόμα και αν αυτός χρησιμοποιείται από οποιαδήποτε πηγή ή από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε δηλώσεις. Διευκρινίζει ότι οι ορθοί όροι είναι «μετανάστες», «άτυποι» όταν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το καθεστώς τους ή «πρόσφυγες» και «αιτητές ασύλου» όπου αυτοί οι όροι μπορούν να επιβεβαιωθούν και «παράτυποι» όταν εισέρχονται παράνομα στη Δημοκρατία. Επίσης, καλεί «σε ισορροπημένη και αμερόληπτη παρουσίαση του θέματος, και αποφυγή τίτλων που είναι παραπλανητικοί ή που μπορεί να υποκινήσουν μίσος και να παραβιάσουν τον Κώδικα».

Τέλος, η ΕΔΔ παραθέτει τις Ειδικές Διατάξεις του Κώδικά, που άπτονται της κάλυψης τέτοιων θεμάτων.

Συγκεκριμένα, παραθέτει την Ειδική Διάταξη 12 για τις Δυσμενείς Διακρίσεις, σύμφωνα με την οποία «τα ΜΕ αποφεύγουν οποιαδήποτε απευθείας ή άλλη αναφορά ή ενέργεια εναντίον προσώπου ή ομάδας προσώπων η οποία περιέχει στοιχεία δυσμενούς διάκρισης και προκατάληψης με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα, την θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή εθνοτική ή κοινωνική προέλευση, την περιουσία, την καταγωγή, το φύλο ή τον προσδιορισμό ή την αλλαγή φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εγκυμοσύνη, τη σωματική ή νοητική ή αισθητηριακή ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία και την εξωτερική εμφάνιση».

«Γενικά δεν δημοσιεύουν υλικό που προορίζεται ή ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη ή να υποκινήσει μίσος εναντίον προσώπου ή ομάδας προσώπων. Ισοπεδωτικές και μειωτικές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί, χλευασμός, διαπόμπευση και διασυρμός προσώπων ή ομάδων προσώπων είναι ανεπίτρεπτα», αναφέρεται στη Διάταξη.

Ακόμα, παρατίθεται η Ειδική Διάταξη 14 για τη Ρητορική Μίσους, σύμφωνα με την οποία «τα ΜΕ και οι Δημοσιογράφοι μεριμνούν ώστε να μη δημοσιεύεται οποιοδήποτε περιεχόμενο που να ωθεί ή να υποκινεί ή να δικαιολογεί το μίσος, την άσκηση βίας ή τη διάκριση εναντίον ενός ατόμου ή μίας ομάδας ατόμων».

«Η ρητορική μίσους μπορεί να λάβει τη μορφή άρνησης, υποβάθμισης ή συγχώρεσης εγκλημάτων, καθώς και ηρωοποίησης ατόμων που διέπραξαν τέτοια εγκλήματα», προσθέτει η Διάταξη. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ρητορική μίσους μπορεί να ενσωματώνεται σε δημοσιογραφικό λόγο υπό τη μορφή δηλώσεων, νοείται ότι τα ΜΕ και οι Δημοσιογράφοι έχουν την ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν, μεταδίδουν, αναρτούν ή αναπαράγουν, στην ολότητά του», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα