Έντονες επικρίσεις για διαρροή θεμάτων από το Υπ. Παιδείας

Αμείλικτο θα είναι ο Υπουργείο Παιδείας στην απόδοση ευθυνών, σε όποιο επίπεδο κι αν αυτές εντοπιστούν, σχετικά με την πρόωρη ανάρτηση των θεμάτων των εξετάσεων για τον διορισμό εκπαιδευτικών και την ακύρωση των σημερινών εξετάσεων η οποία ακολούθησε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, πρόκειται για ένα «απαράδεκτο συμβάν» το οποίο δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα.

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει λύπη, αλλά και αγανάκτηση
για την απίστευτη ενέργεια στη διαδικασία των πρώτων εξετάσεων για διορισμούς στην εκπαιδευτική υπηρεσία. "Δυσκολεύεται κανείς να κατανοήσει πώς μπορεί να γίνεται ένα τέτοιου είδους λάθος σε μια εξεταστική διαδικασία που σχεδιάστηκε για είναι πρότυπο ακεραιότητας και αξιοπιστίας", αναφέρουν στον ΔΗΣΥ.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό ότι ένα τέτοιο χονδροειδές λάθος παρακωλύει μια διαδικασία που αφορά χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της εκπαίδευσης", επισημαίνουν.

"Ορθά ο υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει διοικητική έρευνα. Θα πρέπει το όλο ζήτημα να εξιχνιαστεί, να αποδοθούν οι ευθύνες και να ληφθούν τα ενδεδειγμένα αυστηρότατα μέτρα. Ταυτόχρονα, πρέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αποκατασταθεί η διαδικασία και να προστατευτεί το συμφέρον των υποψηφίων οι οποίοι έχοντας με κόπο και μόχθο προετοιμαστεί και κινητοποιηθεί, δικαίως θα αντιδρούν".

Υπεραμύνθηκαν της "αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών ως μια μεγάλη κατάκτηση αυτής της πολιτείας που θα πρέπει να διαφυλαχτεί".

Επιτελείο Μαλά: Αμείλικτα τα ερωτήματα

Το εκλογικό επιτελείο Μαλά κάνει λόγο για αμείλικτα ερωτήματα τα οποία εγείρει η διαρροή των εξεταστικών θεμάτων

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει αναφέρει:

Είναι δυνατόν τα θέματα των εξετάσεων να βρίσκονταν στα χέρια λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων;Είναι δυνατόν τα θέματα αυτά να βρίσκονταν σε γνώση των χειριστών της ιστοσελίδας του Υπουργείου, ενώ θα έπρεπε να ήταν διασφαλισμένο το απόρρητο;

"Το ελάχιστο που οφείλει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι να δώσει εξηγήσεις", αναφέρει η ανακοίνωση.

Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής του γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι εξετάσεις για το νέο σχέδιο διορισίμων είναι διάτρητες και διαβλητές. Χαρακτήρισε μάλιστα το συγκεκριμένο περιστατικό ως τεράστιο πολιτικό ζήτημα, καθώς "παίζουν με τα όνειρα χιλιάδων υποψηφίων", όπως υποστηρίζει.

"Είχαμε πολύ έγκαιρα, την περασμένη εβδομάδα, καταγγείλει το ρεσιτάλ προχειρότητας που επικρατούσε για τις εξετάσεις αυτές από πλευράς του Υπουργείου. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε πλήρως. Από τη θλιβερή αυτή εξέλιξη προκύπτουν πολύ σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα:

Γιατί τα θέματα των εξετάσεων υπήρχαν στα χέρια οποιουδήποτε πριν να ξεκινήσουν οι εξετάσεις;Γιατί να μην μπορεί ο κάθε υποψήφιος και όλοι εμείς να υποθέσει ότι τα θέματα κυκλοφορούσαν πριν τις εξετάσεις και τις προηγούμενες μέρες;Εγείρονται ή όχι ηθικά αλλά και νομικά ζητήματα για το κύρος και την αξιοπιστία των εξετάσεων;

Αναμένουμε πάραυτα, την ανάληψη των τεράστιων και προφανών πολιτικών ευθυνών για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό σε βάρος χιλιάδων νέων ανθρώπων, αναφέρει ο Χρίστος Χριστοφίδης.

Επιτελείο Νικόλα: Ανεξεταστέα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη

Η διαρροή των θεμάτων των σημερινών εξετάσεων για τους εκπαιδευτικούς, αποτελεί την επιτομή της προχειρότητας, η οποία χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, σύμφωνα με το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου.

"Επιπρόσθετα, είναι άξιο απορίας το πώς και το γιατί δόθηκαν εκ των προτέρων τα θέματα σε λειτουργούς του υπουργείου Παιδείας, που είχε ως αποτέλεσμα την πρώιμη ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και συνεπώς την ακύρωση των εξετάσεων, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στο μεγάλο αριθμό των εξεταζομένων", αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στο επιτελείο Παπαδόπουλου.

Ζητούν μάλιστα την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το σημερινό εξεταστικό φιάσκο και λήψη μέτρων για διασφάλιση του αδιάβλητου μελλοντικών εξετάσεων.

ΕΔΕΚ: Οι νέοι επιστήμονες της χώρας αντιμετωπίζονται με προχειρότητα

"Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Παιδείας, έχει αναδείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους νέους επιστήμονες της χώρας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

"Η σημερινή διαρροή των θεμάτων για τις εξετάσεις των διορισίμων, επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ακολούθησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, ώστε να διατηρηθεί η εγκυρότητα των εξετάσεων", επισημαίνουν στην ΕΔΕΚ.

"Οι εξαγγελίες περί αξιοκρατίας και διαφάνειας αποδείχτηκαν με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι για ακόμα μια φορά ήταν απλά συνθήματα" επισημαίνουν.

"Η ακύρωση των εξετάσεων και η διοικητική έρευνα δεν απαλλάσσει το υπουργείο από τις ευθύνες του. Επίσης αυτό δεν αποτελεί απάντηση στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται στους πολίτες εάν και κατά πόσο υπήρξε και επιλεκτική διαρροή θεμάτων σε ημέτερους υποψήφιους", αναφέρουν.

Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών: Απαράδεκτο το φιάσκο με τη διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις εκπαιδευτικών

Η υπόθεση της διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις εκπαιδευτικών, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Φυσικής, αποτελεί ένα απαράδεκτο φαινόμενο, που θέτει εν αμφιβόλω τη νέα διαδικασία, αναφέρει σε ανακοίνωση το κίνημα Οικολόγων.

"Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, αλλά να διεξάγει τάχιστα έρευνα για τη διαλεύκανση του περιστατικού. Μέχρι αυτό να συμβεί, ευλόγως οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για τον τρόπο που η υπηρεσία διαχειρίζεται το σύνολο των θεμάτων, επομένως και το αδιάβλητο, ή μη της διαδικασίας", τονίζουν στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα