Έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας

Έντονες αντιδράσεις και απόηχο πυροδοτεί η πρόνοια του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τα Ταμεία Προνοίας, που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση.

 ΟΕΒ και ΚΕΒΕ πνέουν μένεα ειδικά για την πρόνοια, που καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή των εργαζομένων σε ταμείο προνοίας όταν αυτό παρέχεται από τον εργοδότη.

Συγκεκριμένα, «η ΟΕΒ

αποδέχεται την ενδυνάμωση του ρόλου τους στο όλο συνταξιοδοτικό σύστημα (δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών) αλλά μόνο μέσα από την παροχή κινήτρων με τρόπο εθελοντικό και συναινετικό και όχι με νομοθετικό καταναγκασμό». 

Επίσης, «το ΚΕΒΕ εκφράζει την έντονη αντίθεση του με τις αλλαγές που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο (...) καθότι αυτές εκτός του ότι εκφεύγουν των υποχρεώσεων μας με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία είναι και αντισυνταγματικές». 

Πέραν τούτου ΟΕΒ και ΚΕΒΕ απορρίπτουν και τις πρόνοιες για απαγόρευση διάλυσης των Ταμείων όσο υφίσταται η επιχείρηση.

  Οι προωθούμενες αλλαγές έχουν όμως ένθερμους υποστηρικτές τις συντεχνίες.

Ο  ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ανάφερε ότι: «Δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα σε μια περίοδο που ένα σημαντικό ποσοστό συνταξιούχων βρίσκεται στα όρια ή πιο κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Από την άλλη η ΠΕΟ ανέφερε ότι «ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της απορρύθμισης, των πιέσεων που ασκούνται από μεγάλη μερίδα των εργοδοτών για μη οργάνωση και για προσωπικά συμβόλαια, η υιοθέτηση θεσμικών μέτρων που να διευρύνουν την κάλυψη των εργαζομένων με ταμεία προνοίας είναι απαραίτητη».  

 ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ψέγουν και την  απαγόρευση της μεταφοράς Ταμείων Προνοίας ή/και μελών τους σε εγκεκριμένα συνταξιοδοτικά σχέδια, κάτι που βρίσκει σύμφωνες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΑΕΚ, Ανδρέας Αθανασιάδης, εξήγησε ότι «συμφωνούμε πλήρως. Είναι και δική μας θέση, την οποία έχουμε εκφράσει στη Βουλή.  Θεωρούμε ότι ο περιορισμός στην επιλογή είναι λάθος και δημιουργεί πρόβλημα».

 Οι εργοδοτικές οργανώσεις καλούν τη Βουλή να αφαιρέσει τις επίμαχες πρόνοιες από το νομοσχέδιο και οι συντεχνίες να τις ψηφίσει.

\

Keywords
Τυχαία Θέματα