Έντονα αντιδρά η Βρετανία για το Γιβραλτάρ

H Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη» ως προς μια συμφωνία για το Brexit που θα καλύπτει και τη συγκεκριμένη βρετανική κτήση.

Η κα Μέι επικοινώνησε με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο για να τον διαβεβαιώσει για την αποφασιστικότητα του Λονδίνου να υπερασπιστεί το αυτόνομο καθεστώς της περιοχής και την υπαγωγή της στο βρετανικό στέμμα.

Η επικοινωνία αυτή έγινε λόγω του προβληματισμού και των

έντονων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί σε Βρετανία και Γιβραλτάρ από αναφορά στο κείμενο με τη διαπραγματευτική στρατηγική της ΕΕ ενόψει των συνομιλιών για το Brexit. Το κείμενο αναφέρει ότι η όποια συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών θα έχει ισχύ στο Γιβραλτάρ μόνο εφόσον την εγκρίνει η Μαδρίτη.

Ισπανία και Βρετανία ερίζουν για το μέλλον του «βράχου» στην είσοδο της Μεσογείου με όλο και πιο έντονο τρόπο τα τελευταία χρόνια. Το Γιβραλτάρ αποτελεί βρετανική κτήση από το 1713.

Η Τερέζα Μέι είπε ότι η Βρετανία παραμένει «σταθερά δεσμευμένη» έναντι του Γιβραλτάρ και των κατοίκων του.

Στελέχη της κυβέρνησης, του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης έχουν απαντήσει στο έγγραφο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαμηνύοντας ότι το Γιβραλτάρ δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στις επερχόμενες συνομιλίες για το Brexit.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η κα Μέι μετέφερε στον κ. Πικάρντο πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση σύμφωνα με την οποία το Γιβραλτάρ θα περνούσε υπό την κυριαρχία άλλου κράτους «ενάντια στην ελεύθερα και δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση» των κατοίκων της περιοχής.

Ενδεικτικό της αναστάτωσης αλλά και της οργής που έχει προκαλέσει στο Λονδίνο η προσπάθεια της ΕΕ και της Ισπανίας να ανακινήσουν το ζήτημα του Γιβραλτάρ με αφορμή το Brexit, είναι ότι ο πρώην αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος λόρδος Χάουαρντ δήλωσε στο Sky News ότι η κα Μέι θα έδειχνε την ίδια «αποφασιστικότητα» στην υπεράσπιση του Γιβραλτάρ με εκείνη που είχε επιδείξει η Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από 35 χρόνια πηγαίνοντας σε πόλεμο με την Αργεντινή για τα νησιά Φώκλαντ.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Πικάρντο δήλωσε βέβαιος ότι η Βρετανία θα αγωνιστεί για το Γιβραλτάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα