Ενώπιον του Υπουργικού το νομοσχέδιο για εργασιακά της Cyta

Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου πρόκειται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το ανανεωμένο νομοσχέδιο από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Cyta. Στο ανανεωμένο νομοσχέδιο προστέθηκαν πρόνοιες που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων της Cyta μετά την ιδιωτικοποίησή της.

Στον απόηχο των διαμαρτυριών εκ μέρους των εργαζομένων της Cyta

που πρόκειται να διαμαρτυρηθούν και την Δευτέρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου και θα καταθέσει το νομοσχέδιο ενώπιων του Υπουργικού ο Υπουργός Οικονομίας Χάρης Γεωργιάδης, έχουν διαρρεύσει από Κυβερνητικές πηγές λεπτομέρειες από το καυτό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις πηγές στο νομοσχέδιο έχει προστεθεί πρόνοια με βάση την οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν να επιλέξουν μέσα από τέσσερα πλάνα μεταφοράς καθώς και η πρόνοια ότι όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν να μεταφερθούν στην νέα Cyta δηλαδή στην Cyta LTD θα συνεχίζουν να χαίρονται τα προνόμια και δικαιώματα από την συλλογή σύμβαση που ισχύσει σήμερα στην ΑΤΗΚ.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές μετά την ιδιωτικοποίηση της CYTA όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα παραμείνουν στην Cyta LTD. Όσες υπηρεσίες δεν έχουν σχέση με τηλεπικοινωνίες θα μείνουν υπό την διαχείριση της ΑΤΗΚ όπως οι υπηρεσίες που παρέχει η Cyta στην πολιτική αεροπορία αλλά και θέματα σχετικά με περιουσιακά.

Οι τέσσερις επιλογές των εργαζομένων:

1. Εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta ιδιωτικό συμβόλαιο (αποποίηση της ιδιότητας δημοσίου υπαλλήλου) με ταυτόχρονη δωρεάν παραχώρηση πακέτου μετοχών

Η πρώτη επιλογή που θα έχουν οι εργαζόμενοι αφορά τον επαρκή χρόνο που θα έχουν στην διάθεση τους που θα είναι 12 μήνες για να εργαστούν κάτω από την ομπρέλα του νέου μετόχου και ιδιοκτήτη της Cyta. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποφασίσουν μετά την καταβολή συμβολαίου από τον νέο επενδυτή εάν θα μεταφερθούν στην νέα Cyta παίρνοντας και δωρεάν μετοχές από το κράτος ή εάν θα αποχωρήσουν παίρνοντας μαζί τους τα συνταξιοδοτικά τους πακέτα. Να σημειώσουμε ότι ο νέος μέτοχος θα υπάρχει από την πρώτη μέρα που θα μεταφερθούν οι μετοχές στο πρόσωπό του.

2. Εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta με άδεια άνευ απολαβών διατηρώντας ταυτόχρονα το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου

Για όσους εργαζόμενους επιλέξουν το πλάνο Άδεια άνευ απολαβών σημαίνει ότι θα φύγουν από το μισθολόγιο της ΑΤΗΚ αλλά η οργανική τους θέση παραμένει. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Εάν κάποιος εργαζόμενος αποφασίσει να πάρει το συγκεκριμένο πλάνο και να μετακινηθεί στην νέα Cyta μετά από οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έχει το δικαίωμα να επιστέψει πίσω στην παλιά Cyta δηλαδή την ΑΤΗΚ. Επίσης εάν επιστρέψει πίσω στην ΑΤΗΚ θα δικαιούται και τις προαγωγές που θα δικαιούταν εάν δεν έφευγε ποτέ από την ΑΤΗΚ.

Σχετικά με τα συνταξιοδοτικά θα γίνονται από την ΑΤΗΚ ασχέτως εάν κάποιος εργαζόμενος πήγε στην νέα Cyta και τα ταμεία προνοίας της ΑΤΗΚ θα είναι εγγυημένα από το κράτος. Σε περίπτωση τώρα που η νέα Cyta συμβάλει λιγότερο από το επιτρεπόμενο το Κράτος θα το συμπληρώνει.

3. Επιλογή του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, που θα είναι τουλάχιστον το ίδιο με το προηγούμενο σχέδιο

Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν το πλάνο για εθελούσια έξοδο θα δικαιούνται τα ίδια ωφελήματα και αποζημιώσεις από παλαιότερα σχέδια εθελούσιας εξόδου.

4.Απόσπαση στην Δημόσια Υπηρεσία (επ’ αόριστον)

Το τέταρτο πλάνο έχει να κάνει με την επ’ άοριστον απόσπαση εργαζομένων στην Δημόσια Υπηρεσία, παραμένοντας ταυτόχρονα στο οργανόγραμμα της ΑΤΗΚ διατηρώντας όλα τα ωφελήματα όπως μισθό και ωράρια που είχαν στην Cyta. Εκ μέρους του κράτους πραγματοποιείται έρευνα για να εντοπιστούν οι ανάγκες που ήδη υπάρχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες για να μπορούν να καλυφθούν με τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν την απόσπαση στην Δημόσια Υπηρεσία.

Να σημειώσουμε ότι εργαζόμενοι οι οποίοι επέλεξαν τη δεύτερη επιλογή από τις τέσσερις που δίνει το Κράτος και τελικά αποφάσισαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην ΑΤΗΚ και η ΑΤΗΚ δεν έχει ανάγκη από προσωπικό θα παραπέμπει τον εργαζόμενο στην τέταρτη επιλογή, δηλαδή θα τυγχάνει απόσπασης στην Δημόσια Υπηρεσία.

Η Συλλογική Σύμβαση θα υπάρχει πρίν από την μεταφορά των μετοχών στον επενδυτή και θα συνεχίσει να δεσμεύει όσους είναι κάτω από την ΑΤΗΚ και Cyta LTD. Επίσης, μέρος της Συλλογικής Σύμβασης θα προνοεί ότι μετά την μεταβατική περίοδο των 12 μηνών, εάν ο επενδυτής αποφασίσει να δείξει την πόρτα της εξόδου σε κάποιον εργαζόμενο θα πρέπει να επικαλεστεί τον περί τερματισμού απασχολήσεως νόμο. Ταυτόχρονα οι απολυμένοι θα μπορούν να αποζημιωθούν από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού του Υπουργείου Εργασίας καθώς θα λάβουν και την αποζημίωση από τον επενδυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα