Ενώπιον των ευρωπαίων ΥΠΕΞ το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει σήμερα τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για την άρση των ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης που η ΕΕ ελπίζει ότι θα στείλει ένα σήμα το οποίο θα ακολουθήσει το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε

την περασμένη εβδομάδα. Κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση εξέφρασαν την ευχή το Ιράν να διαδραματίσει έναν "εποικοδομητικό" ρόλο για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι επίσης πιθανό να εκφράσει την υποστήριξή του στη συμφωνία με απόφασή του αργότερα σήμερα.

"Σήμερα περιμένουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει τη συμφωνία και θα κάνουμε το ίδιο και εμείς σήμερα στο Συμβούλιο (Υπουργών Εξωτερικών) με τους υπουργούς", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προσερχόμενη στη συνεδρίαση.

"Ελπίζουμε να δούμε ένα λιγότερο αρνητικό Ιράν (...) να συμπεριφέρεται ως μια πιο εποικοδομητική δύναμη στην περιοχή", υπογράμμισε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

"Η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Στην ιρανική μυθολογία, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολες. Γι' αυτό έχουμε ίσως την ευκαιρία να διαδραματίσουμε έναν ρόλο ώστε να ενθαρρύνουμε το Ιράν να αποκτήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στην περιοχή", πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί ελπίζουν πως η συμφωνία, η οποία χαρακτηρίσθηκε "μείζων διπλωματική δράση" από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, θα μπορέσει να δημιουργήσει μια δυναμική η οποία θα βοηθήσει να επιλυθούν άλλες συγκρούσεις στην περιοχή.

"Ελπίζω πως η συμφωνία με το Ιράν θα δώσει μια ώθηση για παρόμοιες προσεγγίσεις ώστε να διευθετηθεί η σύγκρουση στη Συρία, αν και βρισκόμαστε μακριά από μια λύση", υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η ΕΕ πρόκειται να άρει τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις της σε βάρος της Τεχεράνης και ενδέχεται να ανοίξει και πάλι μια ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη, όμως θα διατηρήσει την απαγόρευση της προμήθειας τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων και τις κυρώσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ παρέλαβε χθες τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχει 60 ημέρες από σήμερα για να αποφασίσει αν θα την εγκρίνει ή θα την απορρίψει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα