Ενοχλημένη η Τουρκία από το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Την ενόχλησή της εκφράζει η Τουρκία, μέσα από δελτίο τύπο, για το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίνει την παράταση της παραμονής στην Κύπρο, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα επαναβεβαιώνει τους όρους εντολής της Δύναμης, όπως καθορίζονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964 και επαναβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα, ειδικότερα τα ψηφίσματα 1179 του 1998 και 1251

του 1999, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να αποκαταστήσουν το στάτους κβο στα Στροβίλια.

Καλεί, επίσης, όπως αποφευχθούν ενέργειες, οι οποίες δυνατόν να επιφέρουν ζημιά στις προοπτικές επιτυχίας της προσπάθειας.

Επιπρόσθετα, το ψήφισμα καλεί όπως υπάρξει ανταπόκριση στην έκκληση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για πρόσβαση σε αρχειακό υλικό σχετικά με χώρους ταφής αγνοουμένων, δεδομένης της ανάγκης επιτάχυνσης των εργασιών της Επιτροπής.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου της τουρκικής προεδρίας

"Αριθ. 200, 26 Ιουλίου 2018,
δελτίο τύπου σχετικά με την απόφαση 2430 (2018) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), για περίοδο έξι μηνών, εγκρίθηκε στις 26 Ιουλίου.

Δυστυχώς, οι διατυπώσεις που προκάλεσαν τη μελλοντική διεξαγωγή της διαδικασίας διακανονισμού της Κύπρου, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στα δύο τελευταία ψηφίσματα για την UNFICYP, δηλαδή το ψήφισμα 2369 που εγκρίθηκε στις 27 Ιουλίου 2017 και το ψήφισμα 2398 που εγκρίθηκαν στις 30 Ιανουαρίου 2018, διατηρήθηκαν στο κείμενο του παρόντος ψηφίσματος.

Η Τουρκία δεν βλέπει κανένα νόημα σε αυτές τις διατυπώσεις που περιέχονται στο πιο πρόσφατο ψήφισμα της 26ης Ιουλίου σχετικά με την παράταση της εντολής της UNFICYP, η οποία προδικάζει το αποτέλεσμα των επαφών του συμβούλου του Γενικού Γραμματέα και την πιθανή μελλοντική μορφή της διαδικασίας διευθέτησης. Αυτές οι διατυπώσεις δεν συμβάλλουν επίσης στην επίλυση του Κυπριακού.

Μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στις 7 Ιουλίου 2017 χωρίς αποτέλεσμα και το τέλος της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε την απογοήτευση που προέκυψε από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Κάλεσε τα κόμματα, ιδιαίτερα τους δύο ηγέτες του νησιού, να προβληματιστούν βαθιά για αυτό το αποτέλεσμα και για τον πιθανό δρόμο που θα ακολουθήσουν. Για το παρελθόν έτος, η Τουρκία διεξάγει τον προβληματισμό της σε στενή διαβούλευση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, βάσει της ευρείας προοπτικής που παρουσιάστηκε με την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα.

Με αυτή την κατανόηση, η Τουρκία, όταν συναινέσει στο διορισμό του Γενικού Γραμματέα για διεξαγωγή διερευνητικών επαφών με τις δύο πλευρές του νησιού και των τριών Εγγυητών κατά τις περιόδους αντανάκλασης, κατέγραψε την άποψή του ότι αυτός ο προσωρινός διορισμός δεν θα συνεπάγεται την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας που έληξε το 2017. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε από την πλευρά του ΟΗΕ.

Πιστεύουμε ότι καμία διαδικασία δεν μπορεί να είναι επιτυχής στο επερχόμενο μέλλον, αν δεν βασίζεται στις σύγχρονες πραγματικότητες στο νησί και στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τις διαπραγματεύσεις εδώ και μισό αιώνα ή αν δεν σκοπεύει σε κατάλληλες προσδοκίες και αποτελέσματα".

Keywords
Τυχαία Θέματα