Ενοχλημένη η Λευκωσία για την "απόφαση των 28" κατά Ρωσίας

Ενοχλημένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Λευκωσία για την «κοινή δήλωση των 28 κρατών μελών της ΕΕ» για το επικείμενο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ερχόμενης Πέμπτης, το οποίο θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη Ρωσία για την επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως ανέφερε στις τομές στα Γεγονότα ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η Λευκωσία εξέφρασε ήδη γραπτώς τη δυσαρέσκεια της για τη διαδικασία

που ακολουθήθηκε αυτή τη φορά, πριν την έκδοση της ανακοίνωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Και ειδικότερα, μιας ανακοίνωσης με τόσο έντονο λεκτικό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το μήνυμα για το επικείμενο έκτακτο συμβούλιο για το ουκρανικό, ήρθε στη Λευκωσία τα τελευταία 24ωρα, με διορία μόλις τριών ωρών για τα κράτη μέλη να απαντήσουν.

Τη στιγμή εκείνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδευε και το μήνυμα ελήφθη από τον ίδιο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του.

Αμέσως, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε γραπτώς τη διαμαρτυρία της, για το γεγονός ότι ο χρόνος που δόθηκε για απάντηση ήταν πολύ περιορισμένος, και έτσι δεν δόθηκε η δυνατότητα σε ένα κράτος μέλος που διαφωνεί με το θέμα, να εκφράσει τη θέση του.

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, δεν ακούστηκαν οι φωνές των κρατών μελών που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων κατά της Μόσχας.

Ανορθόδοξη η διαδικασία

Με βάση την καθιερωμένη διαδικασία, η αρμόδια αρχή της ΕΕ μεταφέρει το μήνυμα της στα κράτη μέλη μέσω των μόνιμων αντιπροσωπειών τους. Ωστόσο, αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό μήνυμα ήρθε δια μέσου των Sherpa, δηλαδή ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στους αρχηγούς των κρατών μελών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας».

Κατά της λήψης νέων μέτρων κατά της Μόσχας η Λευκωσία

Μιλώντας στο Sigmalive, διπλωματικοί κύκλοι τόνισαν τη διαφωνία της Λευκωσίας στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εναντίον της Μόσχας, θέση την οποία η πλευράς μας θα διατυπώσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ της ερχόμενη Πέμπτη.

Η Λευκωσία εκτιμά ότι ενδεχόμενη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά τη Ρωσίας δεν δικαιολογείται και ούτε θα αποδώσει. Η Κ.Δ. επιθυμεί πολιτικοδιπλωματική διέξοδο, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Παρόμοια με της Λευκωσίας φαίνεται πως είναι η θέση και άλλων κρατών μελών, σε αντίθεση με πέντε κράτη, τα οποία θα επιθυμούσαν διακαώς μια τέτοια εξέλιξη, μεταξύ αυτών και η Πολωνία, χώρα από την οποία κατάγεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τον οποίο εκδόθηκε τόσο σύντομα και με αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο η εν λόγω ανακοίνωση από πλευράς της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση ενδεχομένων νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που τήρησε η ΕΕ στις καταγγελίες της Κ.Δ. για τις τουρκικές παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Σίγουρα, θα θέλαμε πιο ξεκάθαρη στάση», ανέφερε ανώτερη διπλωματική πηγή στο Sigmalive, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα δύο αυτά ζητήματα δεν είναι συγκρίσιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα