Ενισχυμένα μέτρα για ανατροπή ταξιδιωτικών σχεδίων μαχητών

Η ΚΥΠΡΟΣ λόγω της γειτνίασής της με τη Μέση Ανατολή έλαβε ενισχυμένα μέτρα για ανατροπή των ταξιδιωτικών σχεδίων ξένων μαχητών, αν και δεν υπήρξαν ενδείξεις για τέτοιες κινήσεις, δήλωσε ο βουλευτής Άντρος Καυκαλιάς, σε παρέμβασή του στις εργασίες της 15ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), που διεξάγεται στη Βιένη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Καυκαλιάς συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τη διασυνοριακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή του ΟΑΣΕ, και αναφέρθηκε στις αναβαθμισμένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στη συγκέντρωση, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών. Υπογράμμισε, επίσης, την ισχυρή υποστήριξη της Κύπρου σε ένα ενισχυμένο διεθνές νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς και του λαθρεμπορίου λεηλατηθέντων έργων τέχνης και στην ταχεία εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος βουλευτής χαρακτήρισε ως χαώδη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τη Συρία να βρίσκεται, όπως είπε, στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου, του οποίου οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σε παγκόσμια κλίμακα. «Η σεχταριστική βία, οι πόλεμοι διά αντιπροσώπων και οι ευμετάβλητες συμμαχίες καθιστούν ακόμα πιο εκρηκτική την κατάσταση, στην απουσία ενός διεθνώς αποδεκτού ορισμού της τρομοκρατίας», ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς. Καταλήγοντας σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου, στο επίπεδο του ΟΑΣΕ και της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, προς επίτευξη συναίνεσης μεταξύ διαφορετικών αντιλήψεων περί ασφάλειας και προς έναν καθολικά αποδεκτό ορισμό της τρομοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα