Ενιαίο κατάλογο ΜΟΕ συζητούν Μαυρογιάννης - Ναμί

Ενιαίο κατάλογο με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής θα συζητήσουν κατά τη σημερινή συνάντησή τους οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Οι δύο διαπραγματευτές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν συγκλίσεις και αποκλίσεις. Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις έχουν διαπιστωθεί ουσιαστικές και αντικειμενικές δυσκολίες σε κάποια ζητήματα.

Τόσο το θέμα της ενοποίησης των δικτύων ηλεκτροδότησης, όσο και αυτό της ενοποίησης του σήματος τηλεφωνίας είναι πιο πολύπλοκα, από την αρχική εντύπωση, ενώ προκύπτουν και πολιτικά ζητήματα, τα

οποία ενδεχομένως να προκαλέσουν κωλυσιεργία στις συζητήσεις.

Η τεχνική εργασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Μαίου για να τεθεί ο κατάλογος ενώπιον των ηγετών των δύο κοινοτήτων, πριν αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θ’ αποφασίσουν ποια μέτρα θα υιοθετήσουν και ποια όχι.

Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί αναμένεται να προβούν σήμερα και σε αξιολόγηση των θέσεων, που κατατέθηκαν στο τραπέζι, στις συνομιλίες Αναστασιάδη – Έρογλου. Μάλιστα εκφράζεται η κρυφή ελπίδα ο κ. Ακιντζί ν’ αποσύρει τις θέσεις εκείνες του προκατόχου του, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να διαφανεί αν ο κ. Ακιντζί, στη βάση και των δημόσιων διακηρύξεών του, θα επανατοποθετηθεί σε κάποια καίρια ζητήματα, στα οποία καταγράφηκε απροσπέλαστο χάσμα μεταξύ Αναστασιάδη - Έρογλου, λόγω της αδιαλλαξίας του τελευταίου.

Τους δύο διαπραγματευτές θα απασχολήσει και το πρόγραμμα της συνάντησης κοινωνικού χαρακτήρα του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Η τελική συνεννόηση θα γίνει με απευθείας επικοινωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Πρόεδρος: Θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις πληγές

Μήνυμα αισιοδοξίας στον κυπριακό λαό απέστειλε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, είπε, αλλά από την στιγμή που το όραμα μας είναι κοινό, κι αυτό το έχουμε ήδη διαπιστώσει στις πρώτες μας συναντήσεις, πιστεύω πως θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις πληγές, που είναι ανοιχτές για δεκαετίες ολόκληρες σ’ αυτό τον τόπο.

Το οφείλουμε, πρόσθεσε, στις γενιές που έρχονται, το οφείλουμε ακόμη και στις δικές μας γενιές, που δεν κατάφεραν να κλείσουν το χάσμα ανάμεσα μας και πρέπει κάποια στιγμή να το πράξουμε. Γιατί αυτός θα είναι τελικά ο μεγάλος απολογισμός μας στην ιστορία.

Στα κατεχόμενα, για τις εξελίξεις στο κυπριακό θα ενημερώσει σήμερα στις 15.00 ο Μουσταφά Ακιντζί τα λεγόμενα“κοινοβουλευτικά” κόμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα