Ενεργοποιεί διαδικασίες για απομάκρυνση της Γιωρκάτζη ο ΠτΔ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε οδηγίες στο Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, να εξετάσει τα δεδομένα για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η ίδια δεν είναι διατεθειμένη να υποβάλει αυτοβούλως παραίτηση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, εφόσον κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα, θα αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστικό

Συμβούλιο, το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση.Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την παύση Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, ήδη, σχετικά και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ο κ. Ντράγκι διεμήνυσε ότι όταν τηρούνται οι όροι και οι διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το κοινοτικό κεκτημένο, δεν υπάρχει ζήτημα δικής του παρέμβασης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με θλίψη διαπιστώνει ότι ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας και η προς αυτόν εμπιστοσύνη έχει σοβαρότατα τρωθεί δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση, χθες το βράδυ, του Προέδρου Αναστασιάδη με την κα Γιωρκάτζη, παρουσία και του ΥΠΟΙΚ, Χάρη Γεωργιάδη.

Βασικός λόγος, τόνισε, αποτέλεσε το θέμα, που έχει εγερθεί με τη σύγκρουση συμφερόντων της κυρίας Γιωρκάτζη, το οποίο, αν έφερνε εις γνώση του Προέδρου δεν θα προέβαινε στο διορισμό της ως Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή η σύγκρουση συμφερόντων, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, με βάση το αναθεωρημένο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη απαγορεύεται ρητά και προκύπτει από το γεγονός ότι ο σύζυγός της ήταν και παραμένει ο δικηγόρος του Ανδρέα Βγενόπουλου».Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λαϊκής, Ανδρέας Βγενόπουλος, απαιτεί αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, 4,2 δις ευρώ, για ζημιές, που υπέστη, λόγω της κατάρρευσης της Λαϊκής.

Γιωρκάτζη: «Δεν παραιτούμαι»

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν υπέβαλε την παραίτηση της.

«Θέλω να σας πω ότι θα συνεχίσω ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να εκτελώ τα καθήκοντα μου αμερόληπτα και αντικειμενικά», ανέφερε.

Υπάρχουν, είπε, το Σύνταγμα και νόμοι, οι οποίοι προστατεύουν την ανεξαρτησία του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας και θα πρέπει να τους σεβόμαστε.

Επίσης, σημείωσε, ότι εξήγησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Αρχή Εξυγίανσης δεν έχει καμία ένσταση να μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές της, αφού εξευρεθεί εκείνος ο κατάλληλος και εφικτός νομικός τρόπος, ώστε να μη μειωθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Αιχμές από το Σταύρο Ζένιο

Πριν τη συνάντηση με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε τα μη εκτελεστικά μέλη της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ακαδημαϊκός, Σταύρος Ζένιος, επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σύγκρουση συμφερόντων στην Κεντρική Τράπεζα, που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Συμβουλίου.

Για το πρόβλημα, είπε, ενημερώσαμε γραπτώς από τον περασμένο Οκτώβριο και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα είχε λυθεί, εντούτοις εξακολουθεί να υφίσταται και να δημιουργεί προβλήματα.Παραίτηση Γιωρκάτζη ζητούν τα κόμματα

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι αρχηγοί των οποίων είχαν χθες σύσκεψη με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας για το θέμα, ζητούν επιτακτικά τις παραιτήσεις όλων των εμπλεκομένων, της Διοικήτριας αλλά και όλων των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμα:

«Αφήνει» το Βγενόπουλο ο Γιωρκάτζης- Αιχμές από το Προεδρικό«Αφήνει» το Βγενόπουλο ο Γιωρκάτζης- Αιχμές από το Προεδρικό - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/215394/afinei-to-vgenopoulo-o-giorkatzis-aixmes-apo-to-proedriko#sthash.B2fkZEza.dpufΤορναρίτης: Διάλυση Βουλής και εκλογές- "Άδειασμα" από ΔΗΣΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα