Επίθεση με ένα νεκρό σε εκδήλωση για τον ισλαμισμό στη Δανία

Ένοπλη επίθεση με ένα νεκρό, σημειώθηκε στην Κοπεγχάγη, σε εκδήλωση με θέμα την ελευθερία του λόγου σε σχέση με τη θρησκεία, στην οποία ήταν παρών και ο σκιτσογράφος της Jyllands Posten που είχε προκαλέσει σάλο με τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Η Υπηρεσία ασφαλείας της Δανίας ανέφερε ότι οι συνθήκες που περιβάλλουν τον πυροβολισμό δείχνουν ότι πιθανόν να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο ενός 40χρονου άνδρα, ο οποίος παρακολουθούσε την εκδήλωση.Μέχρι τώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για δύο ενόπλους. Οι περίπου 30 πυροβολισμοί έπεσαν

λίγο αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Γάλλος πρέσβης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, στην προσπάθεια τους να προστατεύουν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

O Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση είχε τον ίδιο σκοπό, όπως η αντίστοιχη στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo", τον περασμένο μήνα.

MORE: Around 30 shots fired during debate on Islam in #Copenhagen - local TV2 channel http://t.co/lHYdm6ZWsU pic.twitter.com/bMEGF7K1n2

— RT (@RT_com) February 14, 2015

Το Παρίσι καταδίκασε την επίθεση και στέλνει τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, στην δανική πρωτεύουσα.

Οι δύο δράστες της επίθεσης στην Κοπεγχάγη διέφυγαν με αυτοκίνητο, ανακοίνωσε η αστυνομία δίνοντας στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

MORE: Two #Copenhagen shooters at large, fled the scene in dark VW Polo - police http://t.co/lHYdm6ZWsU pic.twitter.com/SRJ0UeKJW7

— RT (@RT_com) February 14, 2015

Οι δράστες θεωρούνται επικίνδυνοι και η αστυνομία κάλεσε όποιους πολίτες γνωρίζουν κάτι να μην επιχειρήσουν να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Η εκδήλωση γινόταν στο κέντρο Krudttønden που βρίσκεται βόρεια του κέντρου της πόλης, στο Østerbro, και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».

Όταν ο Γάλλος πρέσβης ολοκλήρωσε την ομιλία του, ξέσπασαν οι πυροβολισμοί στην είσοδο του χώρου. Σύμφωνα με τις αναφορές, έπεσαν περίπου 30 πυροβολισμοί πριν οι ένοπλοι διαφύγουν, την ώρα που οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσπαθούσαν να βγουν από τις υπόλοιπες εξόδους.Σύμφωνα με την Jyllands Posten, ο Βιλκς δεν έχει τραυματιστεί. Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρέσβης ανέφερε στο twitter πως και ο ίδιος είναι «ζωντανός στην αίθουσα».

Still alive in the room

— Frankrigs ambassadør (@francedk) February 14, 2015

Μεταξύ των παριστάμενων ήταν και ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ και ο οποίος έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία. Mάλιστα, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ. Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης εκτιμούν πως στόχος ήταν ο Βιλκς. Πέρυσι, μία γυναίκα από την Πενσιλβάνια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση για σχέδιο δολοφονίας του Βιλκς ενώ το 2010 δύο αδέρφια είχαν προσπαθήσει να κάψουν το σπίτι του.Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδίκασε την επίθεση και ανέφερε πως επικοινώνησε με την Δανή Πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, στην οποία εξέφρασε «τη συμπαράσταση του γαλλικού λαού σε αυτή τη δοκιμασία».Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο επιβεβαίωσε πως ο πρέσβης είναι καλά στην υγεία του και ανέφερε ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών θα αναχωρήσει άμεσα για την Κοπεγχάγη.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε "με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την τρομοκρατική επίθεση κατά δημόσιας εκδήλωσης στην Κοπεγχάγη, στην οποία συμμετείχε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία"."Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λοράν Φαμπιούς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "εξέφρασε την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη δοκιμασία αυτή", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία, με την οποία γνωστοποιείται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ θα μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στην Κοπεγχάγη.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα